Kalitesiz ve Yanlış Kontak Lens Kullanımı Gözlere Zarar Veriyor!

Uzmanlar kontak lenslerin kullanım talimatlarına ve hijyen kurallarına uyulmadan kullanıldığında gözde önemli sorunlara neden olabileceği konusunda uyardı.

Kalitesiz ve Yanlış Kontak Lens Kullanımı Gözlere Zarar Veriyor!
02 Ekim 2018 Salı 16:04

Öncelikle bir göz hekimine muayene olmadan internet üzerinden alınan kontak lensler çok daha fazla risk oluştururken, kontak lenslerin göz hekimi muayenesinden sonra reçete ile mutlaka optisyenlik müessesesinden alınması ve kontak lenslerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda optisyenlerden bilgi alınması gerekiyor. Bir tıbbi cihaz olan kontak lenslerin, diğer tıbbi cihazlar gibi kullanım şartlarına uyularak ve hijyene dikkat edilerek kullanması gerekiyor.

İngiltere'de göz uzmanları, nadir görülen bir enfeksiyon nedeniyle kontak lens kullananları hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. 


Acanthamoeba Keratitis İsimli Enfeksiyon Gözlere Zarar Veriyor

Londra'daki Moorfields Göz Hastenesi uzmanlarına göre, önlenebilir bir hastalık olan "Acanthamoeba keratitis" adlı enfeksiyon, gözün ön yüzünde enflamasyona neden oluyor. BBC Türkçe'de yer alan habere göre enfeksiyona yakalanan hastaların görme yeteneklerini yüzde 25 oranında kaybettiği ya da tamamen kör oldukları belirtiliyor.

Göz uzmanları, gözdeki enfeksiyon vakalarının 2011'den bu yana ciddi bir şekilde arttığına dikkat çekti. İngiliz Optalmoloji Dergisi'nde yayımlanan verilere göre 2000 ve 2003 yılları arasında hastanelerde yılda 8-10 vaka görülüyordu. Ancak 2011-2016 yılları arasında, bu vaka sayısı 35-65'e çıktı.

2012'de İngiltere'nin güney bölgelerini kapsayan bir araştırmada bu enfeksiyona yakalanan kişilerin oranının 100 binde 2,5 olduğu belirlenmişti. Ancak şimdi bu oranın 2-3 kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Böyle bir enfeksiyona yakalanma ihtimali olan kişilerin kontak lens kullanımı konusunda daha da dikkatli olması gerekiyor.

Öncelikle kontak lens kullanacak kişilerin internetten kesinlikle kontak lens almaması, sadece göz doktoruna muayene olarak ve göz hekimlerinin yönlendirmesiyle, kontak lensleri optisyenlik müesseselerinden alması gerekiyor.

Diğer dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise göz ve kontak lens hijyenine çok dikkat etmek. Uzmanlar, kontak lenslerin her gün solüsyonla temizlenmesi gerektiğinin ve uyurken kontak lenslerin çıkarılması gerektiğinin altını çiziyor.

Diğer önem verilmesi gereken nokta ise kontak lenslerin kullanım süresi geçtiği zaman kesinlikle kullanmaya devam edilmemesi. Ayrıca bir göz enfeksiyonu olduğunda ve böyle bir hastalığı geçirdikten sonra aynı kontak lensi, tedaviden sonra kullanmamak da göz sağlığını koruyucu önlemlerden birisi.
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.