İnternet Satışlarının Tehlikeli Sonuçları

İnternetten online satın alınan her beş numaralı gözlükten birinin“yetersiz” ve “tehlikeli” olmasının yarattığı riskler büyük…

İnternet Satışlarının Tehlikeli Sonuçları
31 Ağustos 2016 Çarşamba 13:34

Optik Gazete olarak, halkımızın göz sağlığını korumak ve kanun dışı yollara yönelinmesini önlemek adına zaman zaman internet üzerinden gözlük ve kontak lens satışının yanlışlığını vurgulayan yayınlar yapmaktayız. Bu yayınlarımız kimi zaman bu yolla alışveriş yapan kişilerin düştüğü tehlikeli durumları ve sağlık problemlerini konu alan haberler olmakta, kimi zamanda bu konuyu bilimsel yollarla ele alan köşe yazıları ve makaleler şeklinde Optik Gazete’de yer almaktadır. İnternetten gözlük ve kontak lens satışı bazı Avrupa ülkelerinde serbest olmasına rağmen İngiltere’de yayınlanan Telegraph gazetesinde çıkan bir araştırma yazısı bu tür satışların halkın göz sağlığı üzerinde ne kadar tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ve bu durumda yaşanabilecek hayati önemde kazalara sebep olabileceğini bir kez daha gözler önüne sermekte.

Bizde Telegraph’da yayınlanan yazıyı tercüme ederek, hem gözlük ve kontak lens kullanıcılarının ve hem de optik sektörünün dikkatini bu konuya çekmek istedik. 

İnternet Satışlarının Tehlikeli Sonuçları
Telegraf gazetesinden tercüme edilmiştir.

Göz uzmanları internetten online satın alınan numaralı gözlüklerin yaklaşık beşte birinin görme yeterliliği olmadan sürülük yapma ve düşmelere sebebiyet verdiğini belirterek, internetten online gözlük almanın güvenlik riskini arttırdığı konusunda kullanıcıları uyardılar.
 
İngiltere’de satılan gözlüklerin kalitesi üzerine Optometri Üniversitesi’nin fon sağladığı bir araştırma, daha ucuz olduğu için internetten online numaralı gözlük satın alan kullanıcıların göz bozukluğundan kaynaklanan tehlikelere maruz kalabildiklerini gösterdi.
 
Araştırmacılar online satılan gözlüklerin mağazalarda satılanlara oranla çok daha "yetersiz" ve " tehlikeli” olduğunu tespit etti.
 
Online satın alınan ve test edilen 154 gözlükten 43 tanesinin yetersiz ve 14 tanesinden fazlasının da tehlikeli olduğuna karar verildi.
 
Mağazada satılanlardan aynı sayıda test edildiğinde ise 14 tanesinin “yetersiz” ve 5 tanesinin de “tehlikeli” olduğu belirlenerek, online satılanlara göre mağazada satılanların çok daha az problemli olduğu saptandı.
 
Göz kusuru düzeltilmesi için uluslararası güvenlik standartlarının ihlal edildiği ve pupila mesafesi denilen gözlerin arasındaki uzaklık da dahil olmak üzere yanlış ölçümler sonucu bir dizi problemin yaşandığı tespit edildi.
Optik mağazalara giden kullanıcıların pupila mesafeleri özel ekipmanlarla ölçülmektedir. Fakat gözlükler online satın alındığında ölçüler genellikle satın alan kişi tarafından belirlendiği için yanlış ürün almasına sebebiyet vermektedir.
 
Uzağı ve yakını tek bir lensle görebilmeye olanak sağlayan bifokal ( tek odaklı) ve varifokal (çift odaklı) gözlük kullanan ileri yaştaki gözlük kullacılarının özenli bir ölçüm gerektiren bu gözlükleri satın alırken online alışverişten kaçınmaları gerekmektedir.
 
Uzmanlar, bu tarz gözlüklerin online satın alınmasının düşme riskini arttırdığı için bu ileri yaştaki hastaların hassas bir yaşta ciddi zarar görebilecekleri söylemektedirler.
 
Gözlüklerin online satın alınma maliyeti mağazalardan alınma maliyetinden oldukça düşüktür. Bir gözlüğün yaklaşık fiyatı online 72,83 £ iken mağazalarda 125,18 £' dur. Mintel firmasının yaptığı araştırmalara göre günümüzde online satın alınan numaralı gözlüklerin pazarı hızla büyümektedir.
 
Optometri Üniversitesi klinik danışmanı Doktor Susan Blakeney, pupila mesafesinin yanlış ölçümü gibi nedenlerden dolayı, gözlük kullanıcılarının baş ağrısı ve bulanık görme gibi sorunlardan yakınabileceğini söylemektedir.
 
Blakeney ayrıca, "zayıf görüşlü insanların online alışverişten kaçınmaları gerekir, çünkü gözlüklerine numaralı camın takılmasındaki küçücük bir hata bile onların araba kullanmalarını teknik olarak tehlikeli ve yasadışı hale getirmeye yetecektir." Dedi




 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.