Her Gün Bilgisayar Karşısında Gözlerimiz Nasıl Etkileniyor?

Günümüzde, aktif çalışma hayatındaki hemen hemen herkes günün büyük bir bölümünü bilgisayar monitörleri karşısında geçirmektedir. Bu acaba göz sağlığımız üzerinde herhangi bir negatif etki yaratır mı?

Her Gün Bilgisayar Karşısında Gözlerimiz Nasıl Etkileniyor?
04 Ocak 2019 Cuma 17:05

Uzun süre araba kullanımı, heyecanlı bir sinema filmi izlemek, bilgisayarda uzun süre çalışmak gibi dikkat gerektiren durumlar göz kırpma sıklığımızı azaltır. Göz kırpma sıklığımızın azalması da kornea üzerindeki gözyaşının kurumasına neden olur. Bu da göz kuruluğuna neden olur. Göz kuruluğu da gözlerde kızarıklık, yanma, kaşıntı ve gözlerimizin erken yorulması gibi semptomlara neden olur. Hatta gözlerimizi kapatma ihtiyacı duyarız, bu durum uykumuzun erken gelmesine bile yol açabilir.
 
“Bilgisayar Kullanıyorum ve Başım Fena Ağrıyor”
 
Uzun saatler aynı pozisyonda bilgisayar kullanımına bağlı gözümüzün sürekli aynı noktaya fokuslanmasından dolayı gözlerimiz bir süre sonra uyum spazmına girebilir. Sürekli uyum yapan göz nedeniyle baş ağrıları, göz çevresinde ağrılar oluşabilir. Bu durumu önlemek için başımızı monitörden çevirip, 15-20 dakikada bir uzaklara bakmamız gerekmektedir. Bunları yapmamıza rağmen hala baş ağrılarımız devam ediyorsa o zaman bir göz bozukluğumuz olabilir. Gözlük veya lens ile tedavi edilmemiş göz bozuklukları, baş ve göz çevresinde sürekli ağrıya neden olur. Bu sebeple eğer böyle bir durumla karşı karşıya isek derhal bir göz muayenesi yaptırmalıyız.
 
 İdeal Monitör Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
 
Bilgisayar monitörü, normal okuma mesafesinden (yaklaşık 40 cm) biraz daha uzakta (yaklaşık 65 -70 cm) olmalıdır. Monitörün üst kenarı göz hizasında veya biraz altında olmalıdır. Çalışma odamız aşırı aydınlık olmamalıdır. Bilinçli bir şekilde göz kırparak, gözlerimizin kurumasını azaltabiliriz. Eğer buna rağmen gözlerde kuruma şikayetleri devam ediyorsa suni göz yaşı damlaları kullanabiliriz. Göz bozukluğunun tespit edilip uygun gözlük ve lens kullanımıyla da baş ağrısı ve diğer göz şikayetleri de giderilebilmektedir.
 
Kaynak: Medicana
 
Mavi kaplamalı cam kullanmak; bilgisayarlardan, cep telefonlarından ve tabletlerden yansıyan zararlı ışınları filtreleyerek göz sağlığını korumaya yardımcı olur.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.