Hangi Gözünüz Daha Dominant?

Fark etmesek de, çoğumuz bir gözümüzü diğerinden daha fazla kullanıyoruz.

Hangi Gözünüz Daha Dominant?
17 Kasım 2018 Cumartesi 13:35

Daha fazla kullanılan, daha kolay ve hızlı odaklanan göze dominant göz denir. Sanılanın aksine dominant göz ve dominant eliniz aynı olmak zorunda değildir.

Okçulukta, dominant gözün önemi daha çok ortaya çıkar.

Okçulukta Hangi göz kapatılır? Dominant Gözünüzü Belirleyin
 
Okçulukta hangi göz kapatılır? Bu soru kişinin dominant gözüne ve dominant eline bağlıdır. Genelde sağ elini kullanan okçular nişan alırken sağ gözünü kapatırken, solaklar sol gözünü kapatır fakat dominant gözünüz dominant elinizden farklı olabilir. 

Dominant Göz Neden Önemli?
 
Modern yaylar sağ el ve sol eli kullanmanıza göre değişim gösterir. Eğer solaksanız, yani yayı sol elinizle çekiyorsanız, yayın penceresi sağ tarafta olacaktır. 

Dominant gözünüz ile kullandığınız eliniz farklı olabilir ve bu durum okçuluğunuzu etkileyecektir. Eğer sağ gözünüz dominant ise sağ elinizle yayı çekmelisiniz. Aynı şekilde sol gözünüz dominant ise solak yayı kullanmanız daha iyi olabilir. 

Dominant gözünüzle ters bir yay kullanmanız sonucunda hedefte gruplama konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Örneğin solak olduğunuz için solak yayı ile başladıysanız fakat sağ gözünüz dominant ise nişan almak daha zor olabilir. Eğer okçuluk yapıyorsanız ve aylar boyunca gelişiminiz minimum seviyede kaldıysa sebebi farklı bir dominant göze sahip olmanız olabilir. Bu durumda genellikle şampiyonların yaptığı iki göz açık atışı gerçekleştiremeyebilirsiniz (bir gözü kapalı tutmak her gün saatlerce antrenman yapan kişiler için yorucudur) çünkü dominant gözünüz başka bir yere nişan almanıza sebep olacaktır. 
 
Fakat tekrar hatırlatalım, dominant gözünüz aşırı dominant olmayabilir veya dominant göze sahip olmayabilirsiniz, bu durumda sorunu başka yerlerde aramanız gerekli. Eğer dominant bir gözünüz yoksa, güçlü elinizi kullanmanız mantıklı olacaktır yani solaksanız solak yayı tercih edebilirsiniz. 

Dominant Gözümüzü Nasıl Belirleriz? 

  • İki kolunuzu da uzatın
  • Parmaklarınızla bir üçgen oluşturun
  • Bir nesneye odaklanın
  • Sol gözünüzü kapatın
Eğer nesne hala tam ortada ise sağ gözünüz dominant demektir. Eğer nesne kaydıysa sol gözünüz dominant demektir.
 
Kaynak: Okucu
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlkay - 5 yıl önce
Benim ikisinde de kayıyor. O zaman her ikisinde mi dominant var ?