Güneş gözlükleri son günlerde en yoğun dönemini yaşıyor.

Ramazandan sonra yaz tatiline çıkmak isteyenler güneş gözlüklerini almadan gitmiyor.

Güneş gözlükleri son günlerde en yoğun dönemini yaşıyor.
07 Temmuz 2017 Cuma 12:17

Kaynak: malatyasonsoz.com.tr
M. ALİ GÜNAYDIN (Özel Haber)

Yaz sezonu itibari ile başlayan güneş gözlükleri en yoğun zamanlarını yaşıyor. Ramazandan sonra yaz tatiline çıkmak isteyenler güneş gözlüklerini almadan gitmiyor. Göz sağlığına uygun ideal bir gözlük nasıl olur sorusun Gözlük Uzmanı Murat Çukacı, “Güneş gözlüğümüzün camları, gözlerimizi yan ve üstlerden veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak nitelikte bir büyüklüğe sahip olmalı her açıdan gözü koruyabilmeli, yüz yapımıza uygun olarak rahat ve konforlu kullanılacak şekilde seçilmelidir. Güneş gözlüklerinin çok daha önemli olan asıl görevi, gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ya da diğer ismiyle morötesi ışınların göze verebileceği hasarlardan ve neden olabileceği ciddi göz hastalıklarından korumaktır” dedi.

BAYRAM SONRASI SATIŞLAR EN YOĞUN SEVİYEDE

“Ramazan ayında satışları düşen gözlükler, bayram sonrası artmaya başladı” diyen Gözlük Uzmanı Murat Çukacı şunları dile getirdi, “Yaz sezonuna girdik, bizim esas işimiz ortalama Nisan ayı itibari ile satışlarımız başlıyor ve Ağustos’un sonuna doğru bitiriyoruz. İster istemez Ramazan ayı araya girdi, ardından bayram tatili derken işlerimiz biraz düştü. Şuanda ise işlerimiz açıldı, okullar kapandı, tam tatil zamanı olduğu için gayet yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Tabi gözlüklerde mutlaka kalite olarak değişiyor ve piyasada çok uygun ürünler var, biz tabi ki bunları tavsiye etmiyoruz. Kullandığımız ürünlerin hepsi sağlık müdürlüğü onaylı ve yüzde yüz zararlı ışıkları kırıyor. Hiçbir şekilde zararlı ultraviyole ışıklarından zarar görmezsiniz. Göz için oldukça zararlı olan UV ışınlarına karşı koruma sağlanmasının yanı sıra, güneş gözlüğünün bir Moda aksesuarı olarak da insanlar arasında büyük etkisi var. Güneş gözlüğü camlarının, ultraviyole (UV) de denilen ve güneşten gelen mor ötesi ışınlarına karşı koruma sağlaması gerekmekte, zira İnsan gözü, ışığa karşı doğal bir savunma sistemine sahiptir. Zararlı ve 5-10 lira satılan sahte gözlükler korneada daha çok güneş ışığını çekiyor, bu gözlerde daha çok bozulmalara neden oluyor. Bu tür gözlükler piyasada da çokça bilinen kot boyasıyla boyanıyor, güneşin renginden dolayı ışığın daha çok girmesini sağlıyor ve bu göz için son derece zararlı oluyor.”

SAHTE VEYA KALİTELİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?

Güneş gözlüklerde sahte ve kaliteli olanını nasıl ayırabiliriz sorusuna cevap veren Gözlükçü Murat Çukacı, “Sahte ve kaliteli ürünleri şu şekilde ayırt edebiliyoruz; sahte ürünlerde STE damgası olmaz, özellikle sahte olduğu anlaşılmasın diye gözlüğün koluna yazılır, buna dikkat etmek gerekiyor. Gözlüğün koluna bakarak orijinal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Zaten bilindik markalar var, bunun haricinde kolaylıkla ulaşabileceğimiz internetten en ideal bir gözlük için ne gerekiyor bunu anlayabiliriz. Parmakla bastırılınca esnemez ve en önemlisi camın içinden bakarak odaklandığımız bir nesnede, gözlük hareket ettirildiğinde dalgalanma, şekil bozukluğu ve farklı yönlere kayma oluşmaz. Güneş gözlüğümüzün camları, gözlerimizi yan ve üstlerden veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak nitelikte bir büyüklüğe sahip olmalı her açıdan gözü koruyabilmeli, yüz yapımıza uygun olarak rahat ve konforlu kullanılacak şekilde seçilmelidir. Gözlük alırken camın ve çerçevenin tüm özelliklerini okumak gerekiyor. Güneş gözlüğü bile olsa mutlaka doktor tarafından da muayene edilmesi ve doktorun önereceği bir gözlük almak gerekiyor, göz sağlığı açısından bu çok önemli bir durumdur. Çünkü cam çeşitleri var, buna göre hangisi uygun ise ona göre bir gözlük verilir. Aynı zamanda dediğimiz gibi %100 zararlı ışıklardan korunan camları kullanmak gerekiyor. Bununla beraber filitre kaplama kullanılırsa daha iyi olur” şeklinde konuştu.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Güneş gözlükleri konusunda bilinmesi gerekenleri dile getiren Çukacı, “Güneş gözlükleri günümüzde genellikle güneş ışınlarının göz kamaştırıcı etkisinden korunmak için ya da şık bir aksesuar olarak kullanılmaktadır. Ancak güneş gözlüklerinin çok daha önemli olan asıl görevi, gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ya da diğer ismiyle morötesi ışınların göze verebileceği hasarlardan ve neden olabileceği ciddi göz hastalıklarından korumaktır. Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir. Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör cam rengi ve koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır. Göze zararlı olabileceği iddia edilen mavi renkli ışınları bloke eden ve uzaktaki cisimlerin daha net görülebilmesini sağlayan amber renkli camlar özellikle pilotlar, kayakçılar ve gemiciler tarafından tercih edilir” ifadesini kullandı. Her üründe olduğu gibi bayanlarda gözlük alımı daha çok tercih ediliyor. Erkeklerde bayanlara göre %30 gibi bir satış oranımız var” diye konuştu. 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.