Güneş Gözlükleri için Uzmanlardan Tavsiye

Güneş gözlüğünün, yaz mevsiminde gözleri zararlı ışınlara karşı koruduğu bilinen bir gerçek. Ancak, işportadan alınan gözlükler, gözlere faydadan çok zarar veriyor.

Güneş Gözlükleri için Uzmanlardan Tavsiye
21 Ağustos 2016 Pazar 15:33

Güneş ışınlarının insan vücudunda oluşturduğu zararın, ozon tabakası hasarıyla daha da arttığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göz Sağlığı Bölümü’nden Op. Dr. Seçil Özdemir, “Birçok kişi cildini korumak için güneş kremleri kullanır ancak gözümüzü bu yolla koruyamayız. Özellikle bahar ve yaz döneminde büyük risk altında kalıyoruz. Güneşe maruz kalmak gözde katarakt, yaşa bağlı olarak sarı nokta hastalığı ve göz eti gibi hastalıklara sebep olur. Bu sebeple güneş ışınlarının etkili olduğu 10.00 ila 16.00 saatleri arasında dışarıda az zaman geçirmek, şapka ve güneş gözlüğü kullanmak gereklidir” şeklinde konuştu.

Göz rengi önemli etken

Optik gözlüklerin de zararlı ışınları bir miktar engelleyebildiğini söyleyen Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, “Halk arasında ‘kolormatik’ olarak bilinen renkli camlar dahi güneş gözlükleri kadar koruyucu değildir. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınları; UV-A, UV-B ve UV-C ışınlarıdır. En zararlısı olan UV-C atmosferden geçerken emildiği için güneş gözlüğüyle korunmamız gereken ışınlar UV-A ve B’dir. Bu ışınlardan UV-B daha tehlikeli olanıdır. Bulunduğumuz yüksekliğe, enleme, mevsime, sahip olduğumuz göz rengine göre hasar riski değişir” dedi.

Koyu cam daha çok korumaz

Güneş gözlüğünün yüzde 99’un üzerinde UV filtreleme özelliğine sahip olmasının önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, “Camın koyuluğundan bunu anlamamız mümkün değildir. Yani aslında sanıldığının aksine daha koyu cam daha koruyucudur diyemeyiz. Hatta aşırı koyu cam seçimi araç kullanımını zorlaştırabildiği için zararlı olabilir. Bu özelliğin gözlüğün kullanım kılavuzuna bakılarak kontrol edilmesi mutlaka gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Polarize cam, göz kamaşıklığını önler

Güneş gözlüğünün boyutunun büyük olmasının göz sağlığı açısından faydalı olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, “Gözü iyi kaplayan bir gözlük, yanlardan girecek ışınları da engeller. Polarize camlar gözde kamaşmayı ve ışıktan rahatsız olmayı azaltabilir ve görüntü netliğini arttırabilir. Ancak bu özelliğin de zararlı ışınların blokajıyla bir ilgisi yoktur. Optik gözlüklerin de UV blokaj etkisi bir miktar vardır. Günümüzde özel tekniklerle blokaj oranı arttırılabilmektedir” diye konuştu.

"Bebekler de güneş gözlüğü kullansın"

Gözlük camının renginin mavi, kırmızı, siyah, kahverengi vs. olmasının da koruyuculuk derecesiyle ilgisi olmadığını paylaşan Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak cam rengi, görüntü kalitesini ve kontrast hassasiyeti etkileyebildiği için kişinin yaşam tarzı ve günlük aktivitelerinin göz önüne alınması önemlidir. Güneş gözlüğü bir aksesuar değil sağlık için gerekli bir araçtır. Bebeklerin bile yaşlarına uygun dizayn edilmiş materyallerden yapılma güneş gözlüğü kullanmaları önerilmektedir.”

Kaynak : malatyaguncel.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.