Güneş Gözlüğünün Kalitesini Nasıl Anlarsınız?

Göz sağlığımız ilk sırada gelmelidir!

Güneş Gözlüğünün Kalitesini Nasıl Anlarsınız?
18 Haziran 2014 Çarşamba 10:56

Medicine Hospital göz doktoru Op. Dr. Adem Öztekin, güneş gözlüğünün aksesuar olarak kullanılmasından ziyade göz sıhhatinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

 

Göz sağlığımız ilk sırada gelmelidir! Medicine Hospital göz doktoru Op. Dr. Adem Öztekin, güneş gözlüğünün aksesuar olarak kullanılmasından ziyade göz sıhhatinin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Öztekin, "Özellikle öğle zamanlarında UV tesiri azami seviyeye çıkar. Fenotipik olarak açık tenli ve renkli gözlü insanlar henüz hassastırlar. Uv etksini minimize etmek için kalifiye ve emin güneş gözlükleri almak gerekir. Güneş gözlüklerini alırken bir süs aksesuarı olarak bakmak yanlıştır. Göz sağlığımız ilk sırada gelmelidir." dedi.

 

Yaz mevsiminin gelmesiyle güneş ışığına karşı ikazlarda bulunan Öztekin, dalga boyuna göre 3 tip ultraviole ışın olduğunu söyledi. "Bunlar A, B, C olarak sınıflandırılır. UV, C atmosfer tabakaları tarafından emilir. Yalnizca A ve B tipinin insanlar üzerinde zararlı etkileri mevcuttur." uyarısında bulunan Öztekin, "Günümüzde ozon tabakasında olan incelmeden ötürü cildimizin ve gözümüzün ultraviole dediğimiz zararlı mor ötesi ışınlara maruz kalması kaçınılmazdır. Mor ötesi ışınlar 400 nm dalga boyundan henüz kısa olan ışınlardır. Ciltte kanserlere neden olabildiği gibi gözde ise katarakt ve körlükle sonuçlanabilen sarı nokta hastalığına neden olurlar." ifadelerini kullandı.

 

Göz doktoru Öztekin, gözlük alırken dikkat edilmesi gerekenleri de "Güneş gözlükleri alırken uv blokajı yüzde 99 olan güneş gözlüklerini seçenek edilir. Uv blokajı olmayan kalitesiz koyu renkli gözlükler gözlerde yalancı bir karanlık ortam oluşturarak, göz bebeklerinin büyümesine neden olur. Zararlı UV ışınları büyüyen göz bebeğinden içeriye kolaylıkla geçmesini sağlıyarak sarı nokta hastalığı dediğimiz rahatsızlığın gerçekleşmesine neden olurlar." şeklinde sıraladı. Güneş gözlüğünü alırken kalitesine, rengine, yüz anatomisine makul olup olmadığına bakılması gerektiğini kaydetti.

 

Kalitesi Nasıl Anlaşılır :

 

Göz doktoru Op. Dr. Adem Öztekin, şu ikazlarda bulundu: "Güneş gözlünün iyi olup olmadığını anlamanın bir yolu da gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu bir pencere kenarı da olabilir. Gözlüğü hafifçe yukarıya aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama meydana geliyorsa ya da kırılmalar mevzubahis ise o gözlük makul değil demektir. Güneş gözlüğü camlarının rengininde kendine has özelliği vardır. Bunlar; yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına neden olmaz. Kahverengi cam kontrastı ve derinlik hissini artırırken bir miktar renk bozulmasına neden olur. Mavi renk camlar karda en iyi görmeyi sağlarken diğer renklerde bozulmaya yöntem açar. Kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken yeniden renk bozulmalarına yöntem açarlar. Göze zararlı olabileceği öne sürülen mavi renkli ışınları bloke eden ve uzaktaki cisimlerin henüz kesin görülebilmesini sağlayan amber renkli camlar bilhassa kaptanlar, kayakçılar ve gemiciler tarafından seçenek edilir. Yukarıdan aşağıya rengi açılan gradyent şeklindeki camlar bilhassa otomobil kullanırken rahatsız edici yansımaları engellemeleri nedeniyle seçenek edilebilir."



Kaynak : medya365.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.