Güneş gözlüğü gözlerinizden etmesin!

Alacağınız gözlük sağlığınız için risk oluşturabilir...

Güneş gözlüğü gözlerinizden etmesin!
02 Haziran 2014 Pazartesi 11:58

Tezgahlarda gördüğünüz çeşit çeşit gözlükler hem model hem fiyat olarak cezbedici olabilir. Ama alacağınız gözlük sağlığınız için risk oluşturabilir...

 

Çeşit çeşit, renk renk. Her biri birbirinden cezbedici. Hal böyle olunca kimi kıyafetine, kimi saç rengine göre bile tercih edebiliyor. Hele bir de fiyatı bütçeye uygun gelirse, bir değil birkaç tanesi birden alınabiliyor.

 

İşportada 10 liradan başlayan güneş gözlükleri yetişkinlerin yanısıra çocukları da kendine çekiyor. Ama yanlış yapılıyor! Zira uzmanlar "Güneş gözlükleri gözünüzden bile edebilir!" diyerek kesin bir dille uyarıyor.

 

 

 

 

Hatta kalitesiz güneş gözlüğünün "hiç kullanmamaktan" daha zararlı olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu nedenle siz siz olun, güneş gözlüğünüzü aksesuar olarak değil göz sağlığınızı düşünerek alın.

 

Çocuklarınızı da bu konuda eğitin. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Kadıoğlu Er, güneş gözlüğü alırken göz önüne almanız gereken 5 noktayı anlattı.

 

GÖRME KAYBINA BİLE YOL AÇABİLİR


Ozon tabakasının incelmesine bağlı olarak artık dünyamıza daha fazla güneş ışınları geliyor. Güneşin zararlı kısmını oluşturan ultraviyole ışınları gözler için ciddi tehdit oluşturuyor.

 

Zararlı ışınlar retinayı tahrip ediyor,kuşkanadı ve katarakt oluşumuna , kornea hasarına, kuru göze, allerjiye neden olabiliyor ve gözün görmesini sağlayan sarı noktayı bozup göz için kalıcı hasara, görme kayıplarına bile yol açabiliyor.

  

Kaliteli bir güneş gözlüğünün camları ultraviyole filtreli olmalı. Ultraviyole A ve Ultraviyole B ışınlarından yüzde 99 gözü korumalı. Mor ötesi ışınları kestiğine dair tescili olmalı.

 

Siz siz olun, Sağlık Bakanlığı'nca onaylanmış sertifikasını mutlaka satıcıya sorun.

 

Bir güneş gözlüğünü satın alırken; kıyafet ve saç renginden, modaya uygun olması, yüz modeline yakışmasına dek pekçok kriterlere bakılıyor...

 

Ancak salt bu özelliklere bakarak güneş gözlüğü almak yani ona "aksesuar" muamelesi yapmak, gözünüzü ateşe atmanız anlamına geliyor.

 

GENİŞ ÇERÇEVELİLERİ TERCİH EDİN


Bu noktada önemli bir kriter, hayli popüler olsa da dar camlı gözlüklerden ziyade geniş çerçeveli gözlükleri tercih etmek göz sağlığı için oldukça önemli...

 

Güneş gözlüğünüz gözünüzü iyice kaplasın ki, yukarıdan, yanlardan ve aşağıdan yansıma ile gelebilecek ışınlara karşı koruma sağlasın. Aksi halde güneş gözlüğü takmanın da anlamı kalmıyor.

 

KOYU RENKLİ GÖZLÜK İYİ OLMAYABİLİR

 

Yanlış duymadınız! Nasıl ki "pahalı güneş gözlükleri iyi ya da sağlıklı" olduğu anlamına gelmiyorsa...

 

Sadece koyu renk özelliği nedeni ile seçilmiş, ama filtre edici özelliği olmayan güneş gözlüğü camlarının da güneşten daha iyi koruduğu inanışı yanlış. Aksine göze daha fazla zarar veriyor.

 

 

Göz bebeği aydınlık ortamlarda gözü ışığın zararlı etkilerinden korumak için küçülüyor ve göz içine giren ışık miktarının azalmasını sağlıyor. Karanlık ortamlarda ise gözün daha fazla ışığa ihtiyaç duyması nedeniyle göz bebeği büyüyor.

 

Koyu renkli camlar göz bebeklerinin büyümesine yol açabiliyor ve bu da gözümüzün daha fazla ışın almasına neden olabiliyor. O nedenle size "havalı ve karizmatik" gelse de filtre edici özelliği olmayan koyu renkli camları tercih etmeyin.

 

GÖZ KIRIŞIKLIĞINA DİKKAT


Göz çevresindeki kırışıklıklardan mı muzdaripsiniz? Çeşitli kremlerle kırışıklıkların önüne geçmeye çalışıyorsunuz. Peki, güneş ışınlarının da o kırışıklıklara davetiye çıkardığını hiç düşündünüz mü?

 

Güneşe çıplak gözle bakmak göz sağlığını vurmanın yanısıra göz çevresinde kırışıklıklara yol açıyor. Mevcut kırışıklıkları hızla artırıyor...

 

Ancak her güneş gözlüğü o kırışıklıkların önüne geçebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz...

 

Zira iyi bir gözlük göz çevresinin en büyük koruyucusu olduğu gibi, "pahalı" olduğu "sağlıklı" olduğu anlamına gelmiyor. Bu farkı bilinçli olarak görmek gerekiyor.

 

RENKLİ GÖZLÜLER DİKKAT!


Açık renk gözlülerin koyu renk gözlülere göre güneş ışınlarından daha fazla etkilendiğini biliyor muydunuz?

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Kadıoğlu Er, güneş ışınlarının göze zararı bu kadar fazlayken bir de açık göz rengine sahipseniz, bu riskin çok daha fazla arttığını belirtiyor.

 

Numaralı gözlük kullananlar da güneş gözlüğü almadan mutlaka göz doktoruna danışmalı...

 

 

Güneş ışınlarının tüm cömertliğini sergileyeceği yaz ayları kapıya dayanırken, Dr. Er, çocuklarda ve yetişkinlerde kaliteli güneş gözlüğü kullanmanın son derece önemli olduğunu vurguluyor.

 

Kaynak : haberturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.