Güneş gözlüğü aksesuar değildir!

Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, güneş gözlükleri hakkındaki göz ardı edilen gerçekleri anlattı…

Güneş gözlüğü aksesuar değildir!
16 Eylül 2016 Cuma 10:35

Güneş gözlüğünü genellikle şık görünmek ya da kıyafetinizi tamamlamak için aksesuar olarak mı kullanıyorsunuz? Peki rastgele alınan bu gözlüklerin göz sağlığınıza verdiği zararın farkında mısınız? Bu gibi soruların cevabını bulabilmeniz adına güneş gözlüğü ve sağlığa etkileri konusunda uzman görüşü aldık…
Güneş gözlüğü aksesuar değildir!

Blokaj derecesine dikkat…
Güneş ışınları, insan gözünün algılayamayacağı veya hissedemeyeceği oranda UV radyasyonu yayıyor. Bu radyasyonlar küçük dozlarda D vitamini oluşumu sağlıyor. Fakat yüksek dozlardaki UV radyasyonları ciltte yanık ve kansere yol açabildiği gibi gözlere de ciddi anlamda zarar verebiliyor. Bu nedenle güneş gözlüğü satın alırken, gözlüğün yüzde 100 UVA ve UVB blokaj gibi özelliklere sahip olup olmadığına bakılmalıdır. Bu özelliklere sahip olmayan güneş gözlükleri kesinlikle satın alınmamalıdır. Çünkü yüksek doz UV ışığı, gözde basit kızarıklarla başlayan kornea üzerinde damarsal tümör oluşumuna, katarakta, retinada hasara, hatta tümör oluşumuna kadar pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Öte yandan güneş gözlüğü yalnızca güneşli havalarda değil, yüksek ışık bulunan ortamlarda da kullanılmalıdır.

Çocuklar için de önemli

Çocuklarda, özellikle de erken yaşta ortaya çıkan alerjilerin en önemli faktörlerinden biri güneş ışığıdır. Bu sebeple güneş gözlüğü kullanımı çocuklar için de büyük önem taşır. Eğer çocukta güneşe karşı alerji mevcutsa güneş gözlüğünün yanı sıra mutlaka şapka da kullanılmalıdır.

Kaynak : sozcu.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.