Gözleri Çok Ovalamak Keratokonus Hastalığının Habercisi Olabilir

Son zamanlarda gözlük derecenizin hızla artmasından, gözlük takmanıza rağmen sık sık net görememekten ve gözlerinizi çok ovalamaktan mı şikâyet ediyorsunuz? Tüm bunlar, keratokonus hasatlığının habercisi olabilir.

Gözleri Çok Ovalamak Keratokonus Hastalığının Habercisi Olabilir
27 Kasım 2017 Pazartesi 16:26

Son zamanlarda gözlük derecenizin hızla artmasından  ve gözlük takmanıza rağmen, sık sık net görememekten mi şikâyet ediyorsunuz? 
 
Ayrıca gözlerinizi çok mu ovalıyorsunuz? Gözleri çok ovalamak, keratokonus hasatlığının habercisi olabilir. Özellikle de gözlük numarası yüksek düzeyde olan ve her kontrol muayenesinde, astigmatik kırma kusuru artan kişilerde bu hastalığa sık rastlanıyor.
 
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, ülkemizde yaklaşık her 1000 kişiden 3'ünde görülen ve özellikle 15-25 yaş arasında hızlı ilerleme gösteren ‘keratokonus’un kesin bir nedeni bulunmamakla birlikte; genetik kalıtımın, çeşitli sistemik hastalıklar veya göz rahatsızlıklarının bu hastalığa zemin hazırlayabildiğini belirterek, "Dikkat çeken önemli bir bilgi de; ergenlik döneminde yoğun alerji şikâyeti olanlarda gözü ovalamanın, bu hastalığın gelişimine yol açtığını gösteren güncel yayınlar mevcuttur. Özellikle uzun süreli bilgisayar kullanımının artırdığı djital göz yorgunluğunun sıklıkla eşlik ettiği kuru göz sendromunda, gözlerimizi aşırı ovalamak ileride bu rahatsızlığın görülme riskini artırmaktadır" diyor.
 
Son yıllarda giderek yaygınlaşan keratokonusun, erken evrelerde şikâyet oluşturmaması nedeniyle kolay tespit edilemediğini, buna karşın ileri teknoloji cihazlarının rutin kullanıma girmesi ile erken evrelerde tanınmasının mümkün hale geldiğini belirten Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi "Özellikle 2 dereceden yüksek astigmatı olan ve gözlükle tam düzeltilemeyen kişilerin kendilerinde bu hastalığın olabileceğini düşünerek görme keskinliği muayenelerini her yıl mutlak surette yaptırmaları çok önemlidir" diyor.
 

Hastalık Körlüğe Kadar Gidebilir!

 Keratokonusun, 15'li yaşlarda başladığını ve 10 yıl içerisinde hızlı ilerleme gösterdiğini belirten Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, basit miyopi gibi normal bir kırma kusuru olan kişilerde 18 ile 25 yaşları arasında gözlük numaralarının durduğunu, buna karşın ilerlemenin 25 yaş sonrasında da devam etmesi halinde akla bu hastalığın getirilmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle 18 yaşından sonra da ilerleyen bir kırma kusurunuz varsa hatta bu kusur gözlük ile tam düzeltilemiyorsa, siz de bir keratokonus hastası olabilirsiniz. Tedaviye başlanmazsa görme düzeyi giderek azalıyor, ilerleme durdurulmazsa nihai körlüğe bile yol açabiliyor" diyor.
 

Tedavide En Yeni Yöntem: Yeni Nesil Kontak Lens

Keratokonusun nihai tedavisi kornea nakli ancak her hastaya gerekmiyor. Son yıllarda daha ılımlı cerrahiler olan kornea içi halka uygulamaları ve korneal çapraz bağlama gibi tedaviler ile hastalığın ilerlemesinin durdurulması amaçlanırken; cerrahi dışı seçenekler arasında başı, bugüne dek konta lensler çekiyor.
 
Ancak kontak lenslerin sert olması nedeniyle, hastaların kullanımda zorluk çektiğini bu nedenle uzun dönemli kullanamadığını belirten Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, son dönemde yeni nesil kontak lenslerin (hibrid lens) umut verici olduğunu söylüyor. Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanıma giren hibrid lenslerin eş zamanlı olarak ülkemizde de sayılı merkezlerde tecrübeli göz hekimleri tarafından uygulanabildiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, "Yeni nesil kontak lensler ile hastalarımıza hem yüksek konfor sağlayabiliyor hem de hastalığın ilerlemesini durdurabiliyoruz" diyor.


 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.