Gözlerde Yanma Neden Olur?

Gözün herhangi bir bölümünde, özellikle de göz pınarı dediğimiz buruna yakın kısımda hissedilen ve sulanmayla beraber ortaya çıkan ağrıya, göz yanması denir. Çeşitli hastalıklar yüzünden gelişebileceği gibi birçok rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle ciddiye alınmalı ve bir doktor tarafından incelenmeli.

Gözlerde Yanma Neden Olur?
07 Eylül 2018 Cuma 09:51

Çevresel Nedenler

Çok kirli hava: Kirli havanın en büyük etkisi, cildimiz ve gözlerimiz üzerinde görülür. Havadaki kimyasal maddeler, biz fark etmesek de gözlerimizde yoğun bir baskı oluşturur ve bu durum yanmayla sonuçlanır.

Sigara dumanına maruz kalmak: Özellikle hassas yapıya sahip gözlere hasar verir.

Güneşte uzun süre beklemek: Yanma hissinin yanında, kızarıklıkla kendini gösterir.

Havuz suyundaki klorla temas: Gözlerde hassasiyet oluşturur. Eğer biraz da yatkınlık varsa enfeksiyon kaçınılmazdır. Suya dalmayarak teması azaltabilirsiniz.

Rüzgarlı günler ve toz: Havadaki polenlerin yanı sıra, yerden havalanarak uçuşan küçük tozlar ve pislik zerrecikleri, gözlerinize zarar verir.

Saç spreyi ve boyası: Bunlar, tamamen kimyasal içerikli ürünlerdir. Başta göz olmak üzere cilt üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Gözünüzle teması halinde, bol suyla yıkayın.

Hastalık İle İlgili Sebepler

Göz nezlesi: Tıp dilindeki adı konjonktivittir. Göz kapağının iç yüzeyiyle, gözün beyaz kısmının bir bölümünü örten ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapmasıyla ortaya çıkar.

Göz kuruluğu: Bazı insanlarda gözyaşının azalması ya da kalitesinin düşmesiyle de ortaya çıkan bir hastalık olan göz kuruluğuna ileri yaşlarda rastlanır. Özellikle kadınlarda menopoz döneminde ciddi boyutlara ulaşır. Beraberinde gözde yanmayı da getirir. Uzun süre lens kullanımı ya da sürekli bilgisayar ekranına bakmak da sebepleri arasındadır.

Göz yorgunluğu: Gözlerin yoğun biçimde kullanılmasına bağlı olarak yorulmasıdır. Az ışık ya da uzun süre ekrana bakmak gibi nedenlerle görülür.

Işık korkusu: Çok bilinen bir fobi türü değildir. Fotofobisi olanlar, fazla ışıktan rahatsız olur. Gözleri hassastır ve yanma sorunuyla sık karşılaşırlar.

Alerjik Faktörler

Polenler: Mevsimsel anlamda en etkili zamanlar, bahar aylarıdır. Polenlerin gözlerinizde yanma hissi yaratmasını istemiyorsanız ağaçlık ve yeşillik alanlarda bulunmamaya çalışın. 
Küf mantarları: Havada bulunan sporların, özellikle nemli ve besinli ortamlarda bir araya gelerek çoğalmasıyla meydana gelir. Binlerce mikroskobik canlının oluşturduğu küf mantarları, çevredeki atık yiyecekleri çürüterek yok ettikleri için doğal döngüye katkı sağlar. Astım hastalarını etkilediği gibi, bazı insanlarda da göz yanmasına yol açar.
Parfüm ve kolonyalar: Birçok kişiyi olumsuz etkileyerek öksürük, boğazda kaşıntı, deri kabarması ve göz yanması gibi sorunlara neden olur.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

- Göz yanması çevresel nedenlerden birinden kaynaklanıyorsa, işiniz nispeten kolaydır. Çevresel faktörleri ortadan kaldırmak ya da bunlardan uzak durmak, sorunu ortadan kaldırabilir.

- Bilgisayar kullanımını azaltarak, göz yanması sorununu hafifletebilirsiniz. Uzun saatler ekrana bakmak, göz kuruluğunun nedenidir.

- Soğuk kompres uygulamak, her zaman etkili bir yöntemdir. Üstelik herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Soğuk çay poşetleriyle gözünüzü dinlendirerek göz yanması sorununu çözebilirsiniz.

-  Göz nezlesi, enfeksiyon kaynaklıdır ve 10 gün kadar devam eder. Bu süre içinde hasta olmayan göze dokunmamaya gayret edin, ellerinizi sık sık yıkayın ve yüzünüzü havluyla kurulamayın. Bunun yerine tek kullanımlık kağıt havlular tercih edin.

- Alerji kaynaklı göz yanması sorununun çözümü, alerjinin kaynağını bulmakta yatar. Eğer neye alerjiniz olduğunu belirleyebilirseniz, sorunu kolayca çözersiniz. Örneğin, mevsimsel polen kaynaklıysa, ormana gitmemelisiniz. Ya da evcil hayvan alerjisi olanlar, minik dostları evde beslememeli.

Kaynak: Milliyet

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.