Gözde Siyah Lekeler Neden Oluşur?

Gözde siyah lekeler ya da siyah noktalar oluşması oldukça sık görülen bir durumdur. Bu durum kişinin görmesinde sorunlara neden olsa da çok tehlikeli bir durum değildir.

Gözde Siyah Lekeler Neden Oluşur?
10 Temmuz 2018 Salı 09:44

Gözde siyah lekeler oluşması durumunda kişinin görme sorunu yaşamaması adına doktora gitmesi gereklidir. Bu durum basit bir sorun olarak görülse de retina yırtılması gibi bir durumda bu sağlık sorunu ciddiye alınmalıdır. Bu durumda kişinin hemen doktora giderek acil bir biçimde müdahale alması gereklidir.

Gözde Siyah Leke Belirtileri Nelerdir?
 
Göz üzerinde meydana gelen siyah lekelerin birçok nedeni ve belirtisi bulunur. Gözün önüne sürekli olarak siyah benekler gelmesi demek bunun gözlerden kaynaklı bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Gözde siyah lekeler olması durumunda sık görülen belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

Benekler tek ya da çift olarak görülebilir.

Siyah noktalar küçük ya da büyük noktacıklar şeklinde olabilir.

Gözün hareket etmesi ile birlikte bu siyah noktalar görüş alanından çıkabilir.

Siyah noktalar açık zeminli bir yere bakıldığında ya da güneş ışığının olduğu yerlerde çok daha net bir biçimde fark edilir.

Bu siyah noktalar kişinin görmesini hiçbir şekilde engellemez.

Gözde Siyah Leke Oluşması Neden Olur?
 
1) Miyop Göz
 
Miyop, önemli göz hastalıklarından birisidir. Miyop oluşması halinde uzak cisimler net bir şekilde görülemez. Miyop göz sorununda sık görülen belirtilerden birisi de göz önüne sürekli siyah noktaların gelmesidir. Göz çapındaki değişimlere bağlı olarak bu tarz sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

2) Yaşlılık
 
Kişinin yaşlanması ile birlikte gözlerinde siyah noktalar görülebilir. Bu siyah noktalar 40 yaş sonrasında görülmeye başlanabilir. 80 yaşına gelmiş kişilerin neredeyse hepsinde bu siyah nokta sorunu ortaya çıkabilmektedir.

3) Retina Yırtılması

Gözlerde siyah nokta oluşumunun en önemli faktörlerinden birisi retina yırtılmasıdır. Bu durumda gözün önüne değişik boyutlarda siyah noktalar gelebilir. Retina yırtılması durumunda göz önüne gelen siyah noktalar zaman içinde ortadan kaybolmaktadır. Siyah noktaların uzun süre kaybolmaması durumunda kişinin uzman bir doktora gitmesi tavsiye edilmektedir.

4) Diğer Nedenler
 
Gözlerde siyah nokta oluşumuna neden olan diğer sebepler arasında üveit(göz içi iltihabı) olarak adlandırılan göz içi iltihapları, şeker hastalığı, katarakt ameliyatı, lazer göz ameliyatı ve CMV retiniti hastalığı gibi sebepler yer almaktadır. Bu sebeplere bağlı biçimde gözlerde sorunlar oluşabilir.
 
Kaynak: Yeniakit
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.