Göz Yorgunluğu Neden Olur?

Göz yorgunluğu, ekranlı aletlerle çalışan insanlarda sıklıkla görülmektedir. Normal kitap okumayla çok sık olmamakla birlikte özellikle ekranlardan okunan kitaplar ve iş koşullarından dolayı bilgisayara sürekli bakmak, göz yorgunluğunu ortaya çıkarmaktadır. Hatta son yıllarda tanımlanan "bilgisayar göz yorgunluğu" sendromu adı verilen, bilgisayarda gözlerin aşırı yorulması parmaklarda klavye ve mouse kullanımına bağlı oluşan ağrılar, romatizmal ağrılar, sırt ağrıları, boyun ve eklem ağrıları, "bilgisayar yorgunluğu sendromu" şeklinde tanımlanabilmektedir.

Göz Yorgunluğu Neden Olur?
14 Şubat 2018 Çarşamba 08:53

"Bilgisayar göz yorgunluğu" sendromunun önüne geçebilmek için özellikle dik oturmak ve 20 dakikadan sonra mutlaka 20 saniye boyunca uzağa bakmak gerekir. Gözlerin dinlenmesi, özellikle gözlerin kapanmasıyla mümkün olabilmekle birlikte uzağa bakmak da gözü dinlendirir çünkü göz kasları, en çok yakına bakarken yorulur. Yakına uzun süre bakmak ve bir şeye çok yakından bakmak, miyopinin de ilerlemesine sebep olacağından dolayı ekranlar en az 25 cm en fazla 45 cm olacak şekilde kişinin boyuna ve kol uzunluğuna göre ayarlanıp, ekrana uzaktan bakmak gerekir. Göze çok yakından bakmak miyopu ilerletir özellikle miyopun ilerlemesi de, daha yüksek gözlük numarası kullanmayı gerektirir.

Bilgisayar göz yorgunluğu sendromundan uzak kalmanın bir diğer yolu da antirefleli yani gözlük camlarında ışığı süzen camların kullanılmasıdır. Gözlük camlarında ışığın süzüldüğü durumda, özellikle mavi ışık denen ve LED ekranlardan sıklıkla yayılan ışınların engellenmesi göz yorgunluğunun önüne geçmektedir.

Göz yorgunluğunun bir diğer sebebi de göz kuruluğudur ve bu göz kuruluğu tedavi edilmezse, gözlerde sorunlara sebep olmaktadır. Göz kuruluğunun, mutlaka suni gözyaşlarıyla tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kaynak: Realage.com.tr
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.