Göz Sağlığını Korumanın Pratik Yolları…

Bazı konulara dikkat ederek, göz sağlığını korumak mümkün…

Göz Sağlığını Korumanın Pratik Yolları…
02 Ocak 2019 Çarşamba 09:50

1) 20-20-20 kuralı uygulanmalı 

Bilgisayar kullanırken 20 saniyelik aralar verilmeli. Ekrana bakmak, gözlerin yorulmasına ve normale göre daha az göz kırpıldığı için kurumasına yol açar. Bunun önüne geçmek için en az 20 dakika da bir, 20 saniye süreyle 20 metre kadar uzağa bakmak gerekir.

2) Güneş gözlüğü kullanılmalı

Güneşin ultraviyole ışınları deriye olduğu kadar gözlere de zarar verir. Zamanla katarakt, kornea yanıkları ve hatta göz kapağında kansere bile yol açabilir. Dışarıya her çıktığınızda, hava bulutlu bile olsa, güneşin ultraviyole (UV)-A ve UV-B ışınlarını yüzde 99-100 oranında bloke eden gözlük veya lens kullanılmalıdır.

3) Koruyucu gözlük kullanılmalı 

Göz yaralanmalarının yarıya yakını ev ya da bahçe işleri yaparken meydana gelir. Bu işleri yaparken çoğunlukla ihmal edilen koruyucu gözlük kullanımı bu tip yaralanmaları önler.

4) Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli 

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon gibi meyveler ve tam tahıllar kalp dostu yiyecekler olup, dolaşımın düzgün olmasını sağlayarak gözlerin de iyi beslenmesine yardımcı olurlar. Çinkodan zengin besinler olan bezelye, fasulye, yer fıstığı ve yağsız et güneş ışığının zararlı etkilerine karşı gözlere direnç kazandırır. Bol miktarda A vitamini içeren havuç ve beta karoten içeren sebze ve meyveler de gözlerimiz için faydalıdır.

5) Göz problemleri göz ardı edilmemeli 

Gözleriniz kızarık ve kaşıntılı ise, soğuk kompres uygulamalı ve antihistaminik kullanmalısınız. Gözlerinizde batma varsa önce temiz bol su ile yıkamalıdır.

6) Lens kullanımına dikkat edilmeli: 

Eğer kontak lens kullanıyorsanız, lensinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı, lensi ve lens kutusunu temizlemeli, belli bir süre kullanımdan sonra kontak lensleri değiştirmelisiniz.

7) Sağlık geçmişi not edilmeli

İlişkisiz olduğu düşünülse de geçirdiğiniz birçok rahatsızlık gözlerinizi etkileyebilir. Örneğin, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı, gözlerinizdeki kan dolaşımının bozularak azalmasına neden olabilir.

8) İlaçların prospektüsleri okunmalı 

Birçok ilaç veya kombine ilaç kullanımı görmeyi etkileyebilir. İlaç kullanmadan önce göz ile ilgili yaşanabilecek yan etkilerinin olup olmadığını prospektüsünden okumalısınız.

9) Eski makyaj malzemeleri kullanılmamalı 

3 aydan daha eski göz makyaj malzemelerini kullanmak uygun olmayabilir. Başkalarının göz makyaj malzemelerini de kullanmayınız.

10) Düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalı: 

Gözlük kullanmıyor ve gözlüğe ihtiyaç duymuyor olsanız bile düzenli aralıklarla bir göz doktoruna muayene olmalısınız.

11) Sigara bırakılmalı

Sigara, gözlerinizde kataraktın gelişim riskini artırır ve gözlerinizde kuruluğa sebep olur. Gözlere bu direkt etkinin yanında damar tıkanıklığına sebep olması, kalp krizi geçirme riskini artırması sebebiyle de tehlikelidir.

Kaynak: Test TR 724
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.