Göz Sağlığı Hizmetleri ve Yaşanılan Sorunlar

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Reha Ersöz, göz sağlığı hizmetlerinin sorunlar yumağı olduğunu belirtti.

Göz Sağlığı Hizmetleri ve Yaşanılan Sorunlar
28 Aralık 2015 Pazartesi 14:06

 

IHA

Göz hekimlerinin meslek örgütü Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Genel Başkanı Prof. Dr. Reha Ersöz, göz sağlığı hizmetlerinin sorunlar yumağı olduğunu belirtti. Ersöz, mantık dışı mevzuat maddeleri nedeniyle bazı kritik göz ameliyatlarının gelişmiş tıp merkezlerinde yapılamadığını, hastaların bu tedaviler için hastanelere yönlendirildiğini ve telafisi mümkün olmayan mağduriyetler oluştuğunu bildirdi.

4 bin 500’ün üzerindeki göz hekiminin üye olduğu tek mesleki ve bilimsel örgüt olan Türk Oftalmoloji Derneği’nin yapılan genel kurulunda genel başkanlığa seçilen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Ersöz, göz sağlığı alanında iyileştirilmesi gereken hizmetler ve çözüm bekleyen sorunları gündeme taşıdı.

Prof. Dr. Reha Ersöz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işlem ücretlerinin düşük olmasının sağlık hizmetlerine darbe vurduğunu öne sürerek, bu yaklaşımın kamu ve özel sağlık kuruluşlarında yüksek kalitede hizmetlerin sürdürülebilirliği ve yeni teknoloji transferlerini güçleştirdiğini bildirdi.

Yürürlükteki mevzuat nedeniyle göz sağlığı hizmetlerinde istenmeyen sonuçların doğabildiğini, hastaların mağdur olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ersöz, "Birçok tıp merkezinin, olanaklar yönünden bazı hastanelerden daha ileri düzeylere sahip olmasına rağmen, örneğin vitrektomi, askılı mercek yerleştirme gibi birçok göz ameliyatlarının bu merkezlerde yapılmasına izin verilmiyor. Şifa arayan insanlar hastanelerde yığılıyor, hastaneler ise bu yükü kaldırmakta zorlanıyor" dedi.

Prof. Dr. Reha Ersöz, kontak lenslerin reçetesiz ya da hekimin görüşü hilafında satılmasının da halkın göz sağlığını tehdit eden unsurlar arasında bulunduğunu vurguladı. Ersöz, "Her göze her lens uygun değildir. Bizlerin uzun muayenelerden sonra hastanın gözüne en uygun olduğuna karar verdiğimiz lenslerin tür ve modellerini reçeteye yazmamıza bile izin verilmiyor. Bu durumda da optik mağazaları kafalarına esen lensleri hastalara satıyorlar" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.