Göz Sağlığı Anlatıldı

Adnan Menderes Üniversitesi ve Ege Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından Aydın’da çocuklarda yapılan göz taramasında; çocukların yüzde 19.4’ünün miyop, hipermetrop, göz tembelliği ve görme sorunu olduğu tespit edildi.

Göz Sağlığı Anlatıldı
08 Temmuz 2018 Pazar 11:36

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Nükhet Kırağ ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Ayla Bayık Temel tarafından yürütülen “Hemşirenin yürüttüğü göz sağlığı geliştirme programının ilkokul öğrencilerinin göz sağlığını koruma davranışlarına etkisi” konulu tez araştırması kapsamında Aydın’a bağlı bir ilçede yer alan ilkokullarda öğrenim gören yaklaşık 210 öğrenciye uygulanan görme taraması sonucunda öğrencilerin yüzde 19.4’üne miyop, hipermetrop, göz tembelliği gibi görme sorunları şüphesi olduğu belirlendi.

Bu öğrenciler ayrıntılı muayene için sağlık kuruluşlarına yönlendirildi. Görme sorunu olan öğrencilerin ebeveyn ve kardeşlerinin yüzde 40’ında da görme sorunu olduğu tespit edildi. Araştırma kapsamında öğrencilere ve velilerine bir aylık sağlık eğitimi programı uygulanarak göz sağlığını koruyucu davranışlar konusunda farkındalık yaratıldı. Öğrencilerde gözlük kullanımı, güneş gözlüğü takmanın önemi, beslenmenin göz sağlığına etkileri gibi konularda eğitim kapsamında yer aldı. Ayrıca araştırmacılar tarafından hazırlanan eğitim kitapçıkları ve görsel eğitim CD’si ücretsiz olarak dağıtıldı. Araştırmadan sorumlu Dr. Öğr. Üyesi Nükhet Kırağ teknolojinin gelişimi ile birlikte cep telefonu, televizyon, tablet gibi araçların kullanımındaki artışın ve açık havada geçirilen sürenin azalmasının, ebeveynlerin gözlük ve güneş gözlüğü kullanımına olan yanlış tutumunun özellikle çocukların görme sağlığı üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunu araştırma bulgularıyla belirlediklerini ifade etti. Halk sağlığı açısından göz sağlığının korunması ve geliştirilmesi ile ilgili çocuklarda olumlu davranışların geliştirilmesinde Milli Eğitim Müdürlükleri’nin işbirliği ile bilimsel araştırma projelerinin devam edeceğini belirtti.

Kaynak: Yeni Kıroba
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.