Göz Rengi Değiştirme Operasyonları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz rengini değiştirme ameliyatları, kalıcı olarak göz rengini değiştiriyor ancak bu operasyonların riskleri oldukça fazla...

Göz Rengi Değiştirme Operasyonları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
21 Kasım 2017 Salı 13:59

İnsanlar, dönem dönem kendilerinde değişiklik yapmayı istiyor. Saç rengini değiştirmek bunun en yaygın örneği olarak bilinse de, son zamanlarda göz rengini değiştirme operasyonları da duyulmaya başlandı. Özellikle gençler arasında, göz rengini değiştirme ameliyatları gündeme daha sık geliyor. ABD’de daha yaygın olan bu operasyonlar, Türkiye’de de duyulmaya başlandı.

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatları Nasıl Oluyor?

Göz rengi değiştirme ameliyatları iki şekilde yapılıyor. Birincisi: Lazer aracılığıyla göze renk veren pigmentlerin öldürülmesi şeklinde yapılıyor. Operasyon sonrasında göz rengi, birkaç hafta içinde maviye dönüşüyor. Bu şekilde yapılan göz rengi değiştirme operasyonu kalıcı oluyor ve eski göz rengine dönme ihtimali bulunmuyor. Bu operasyonun riskleri de oldukça fazla olduğu için bu tür ameliyatları hiçbir sağlık örgütü desteklemiyor ve tavsiye etmiyor. Türkiye’de, lazerle kalıcı şekilde göz rengini değiştirme operasyonu yapan yetkili bir kurum bulunmuyor.
Diğer göz rengi değiştirme operasyonu ise şu şekilde yapılıyor: Operasyon ile göz içerisine lense benzeyen, kişiye özel madde yerleştiriliyor. Yaklaşık 20-30 dakika süren bu operasyonun da riskleri bulunduğu için sağlık örgütleri tarafından önerilmiyor.

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatları Riskli mi?

Göz rengini değiştirmek fikri ilk başta kimilerine cazip gelse de aslında oldukça riskli bir operasyon. Göz, yapı gereği çok hassas bir organ olduğu için gözün kendisini yenileme özelliği yok. Bu yüzden sağlık örgütleri, bu tür operasyonları kesinlikle önermiyor ve desteklemiyor.

Türkiye’de Bu Operasyonlar Yapılıyor mu?

Türkiye’de yakın zamanda göz rengini değiştirmek isteyen bir genç kız, yetkisiz bir yerde lazerle göz rengini değiştirmek isteyince; kör olma riski ile karşı karşıya kalmıştı. Bu operasyonların, insanlar üzerindeki etkisi bilinmediği ve gerekli testlerden geçmediği için Sağlık Bakanlığı ve Oftalmoloji Derneği tarafından onaylanmıyor. Ayrıca göz rengi, kişiye özel olduğu için lazerle iris değişimi operasyonu sonrasında, istenen göz rengini tutturmak da mümkün olmuyor. Bu durumda, kişinin istediği göz rengini tam olarak seçme şansı bulunmuyor.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.