Göz Kızarıklığı Ciddi Rahatsızlıkların İşareti Olabilir

Zamanında tedavi edilmezlerse gözün iç katmanlarına doğru yayılabilecek olduklarından ciddi görme kayıplarına neden olabilirler.

Göz Kızarıklığı Ciddi Rahatsızlıkların İşareti Olabilir
26 Ocak 2019 Cumartesi 17:09

Göz Kızarıklığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Göz kızarıklıkları göz akı tabakasında yer alan damarların şişmesi ile ortaya çıkmaktadır. Göz akında bulunan damarlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan çatlamalar, göz kapağında yine çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan şişlikler, enfeksiyonlar ile ortaya çıkan iltihap kapmış göz kapağı da göz kızarmalarına neden olmaktadır.

Göz kanlanmaları göz yorgunluğu, alerjik reaksiyon, lenslerin aşırı kullanımı, göz enfeksiyonları ve göz nezlesi sebebiyle gerçekleşmektedir. Göz kızarıklığı ciddi rahatsızlıkların işareti olabileceğinden kesinlikle önemsenmelidir. Göz kızarıklıklarının işaret ettiği ciddi rahatsızlıklar arasında glokom ve inebe yangısı yer almaktadır. Göz kızarıklıklarının geçmediği durumlarda uzman hekim kontrolü şarttır.

Göz içi kızarıklıklar Konjonktivit olarak da adlandırılmaktadır. Enfeksiyonlar nedeniyle oluştuklarında zamanında tedavi edilmezlerse gözün iç katmanlarına doğru yayılabilecek olduklarından ciddi görme kayıplarına neden olabilirler. Bu tarz kalıcı sorunlar ile karşılaşılmaması için erken tanı ve tedavi önemlidir.

Göz Kızarıklığı İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göz hastalıkları genellikle bulanık görme, ağrı, batma, kaşınma, yanma, kanlanma ve kızarıklık gibi belirtilerle görülmektedir. Bahsettiğimiz semptomların geneli alerjik veya enfeksiyon sebepleri ile ortaya çıkar.

Gözlerde ve gözlerin çevresinde yaşanan ağrıların farklı sebepleri olabilir. Bunlar arasında; sinüzit, hipertansiyon, gözlük kullanımı gibi unsurlar yer alabilir. Göz ağrılarının süreklilik kazanması ve sonrasında ağrılarının şiddetinin göze elle bastırıldığında artması durumunda gözün iç tabakalarında meydana gelen bir enflamasyonun habercisi olabilir. Ağrıların özellikle görme bulanıklığı ve göz kızarıklığı gibi belirtilerle seyretmesi durumunda önemsenmeli göz hastalıkları uzmanına vakit kaybetmeden başvurulmalıdır.

Gözlerde meydana gelen batma ve yanma hissi kuruluğa, yanmanın yanında sulanma da bulunuyorsa gözlerde yabancı bir cisim batma sorununu işaret edebilir. Batma ve yanma hissi bunların haricinde göz kapağı bozukluklarının, üveitlerin, kontakt lens kullanımı ile ilgili sorunların, alerjik hastalıkların ve göz kuruluğunun habercisi olabilir. Göz kapaklarında meydana gelen şişlikler ise çoğu zaman enfeksiyon kaynaklı ortaya çıkan göz hastalıklarının sinyalini vermektedir. Şişliklerin sürekli yaşanması durumunda başta böbrek olmak üzere farklı organlardaki sorunların işareti olabilir.

Göz Kızarıklığı Tedavisi

Göz kızarıklıklarının tedavisinde kızarıklığa neden olan duruma göre aşamalar belirlenir. Mikrobik nedenlerle ortaya çıkan kızarıklıklar için uzman tarafında antibiyotikli damla kullanımı tavsiye edilebilir. Göz kızarıklığının sebebinin alerjik olması durumunda antialerjik damlalar uygulanacaktır.

Gözün kimyasal sıvı veya kimyasal gaz ile teması sonrasında ortaya çıkan kızarıklıklarda hızlı hareket edilmesi gerekmektedir. Tedavinin geciktirilmesi durumu gözde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Bu tarz bir durumla karşılaşılması halinde göz ve çevresi öncelikle bol su ile yıkanmalıdır. Sonrasında doktora yeterli bilginin verilebilmesi adına göze temas eden maddenin paketi de alınarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kişinin mikrobik göz kızarıklarından korunması amacıyla;

  • Dışarıdan geldiğinde ellerini yıkaması
  • Hijyen kurallarına uyması
  • Enfeksiyon taşıyan kişilerden uzak durması yararına olacaktır.
Kaynak: bilmisler.com
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.