Göz Fotoğrafları Çekiyor ve Biriktiriyor

Herkesin gözlerinin altında bambaşka bir hikaye var. İşte hem o hikayeleri hem de parmak izi gibi eşsiz gözleri çekerek bunları sergiye ve hediyelere çeviren fotoğraf sanatçısı Burcu Kılıçer’in projesiyle tanışın.

Göz Fotoğrafları Çekiyor ve Biriktiriyor
03 Mart 2018 Cumartesi 09:43

“Her Göz Sahibi Gibi Eşsizdir!”
Para, pul, araba gibi her eşyanın bir koleksiyoncusu var. Peki, insanların gözlerini ve hikayelerini biriktiren var mı? İşte barış dolu bir sanat projesi Gate of Soul. Burcu Kılıçer, makro fotoğraflar çekerek bunları birer sanat eserine dönüştüren, çok yetenekli bir dijital fotoğraf sanatçısı.

"Gate of Soul, yani Ruhun Kapısı'nı bize kısaca özetler misin" diye sorduğumda, "Özel bir alet ve ışık sistemiyle farklı sosyal, fiziksel ve kültürel özelliklere sahip kişilerin gözlerinin makro fotoğraflarının çekildiği sanat projesi" diyor.

Aletin Mucidi Baba Kılıçer
İnternette her gün gördüğünüz göz çekimlerinin aksine Burcu, gözün dokusunda minimum oynama yaparak, içinde hiçbir ışık yansıması olmadan yapıyor çekimleri. Bu da hem DNA'sının en az bozulmasını hem de baskıda gerçekçi durmasını sağlıyor. Aletin mucidi Burcu'nun babası, fotoğraf makinası tamirini tutkuyla yapan, Nazmi Kılıçer.

Proje Nasıl Gelişti?
Burcu Kılıçer projeyi şöyle anlatıyor, "Ünlü isimlerden Suriyeli sığınmacılara, tüm ailenin gözlerinden, görme engellilere kadar geniş bir yelpazede insanların gözlerini çekelim ve hikayelerini de dinleyerek bunları multimedya bir sergi deneyimiyle insanlara ulaştıralım diye yola çıktık. Aleti geliştirme sürecimiz bir yıl sürdü. Şimdiyse elimizde 60'a yakın göz fotoğrafı ve hikaye var. Sergi için sponsor ararken göz fotoğraflarını tablo, yüzük, kolye şeklinde de verebileceğimiz fikri geldi aklımıza. Amacımız bu yaz başında bir sergiyle projeyi artık hayata geçirmek ve sonrasında planladığımız sürpriz süreçlere geçmek. Gözüyle yeniden tanışmak, kendisine ya da sevdiklerine hediye almak aynı zamanda da projede yer alıp bize destek olmak isteyen herkesi gönülden davet ediyorum."

1) Proje Ne Anlatıyor?
İnsanın dil, din, ırktan bağımsız olarak eşsiz bir yaratılışının olduğunu ve gözlerimizi gerçekten bakmak için, yargılamadan kullanırsak herkesin, her canlının hayran olunacak hikayeler taşıdığını anlatıyor.

2) Her Göz Gerçekten Farklı mı?
Evet farklı, hatta aynı kişinin iki gözü bile birbirinden farklı olabiliyor ama bazı gözler birbirine yapısal ya da dokusal olarak benziyor. Yeterince çekim yaptığımızda elimizde belki soylara göre bir araştırma yapma imkanı olur.

3) Projede Tanıdık Kimlerin Gözleri Var? 
Şimdilik, Burcu Esmersoy, Ogeday Girişken, Özlem Kotan, Billur Kalkavan, Hatice Hilal Ergenekon, Ebru Helvacıoğlu, Elif Gizem Aykul, Şan Bingöl, Serhan Süsler gibi isimler var.

4) En Çok Gözüyle Tanışmak İstediğin Kişi Kim? 
Tarkan.

5) Çekim Süreci Nasıl?
İstanbul'daki stüdyomuzda çekimleri yapıyoruz. Büyük gruplarda şehir dışına da gidebiliyoruz. Çekim 20 dakika sürüyor. Ardından göz fotoğrafıyla kişiye hikayesini yazacağı bir form da gidiyor.

Kaynak: Cosmopolitan- Özgür Uysal
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.