'Göz'de çığır açacak tedavi

Bilimadamları insan korneasını fare üzerinde başarıyla üretti...

'Göz'de çığır açacak tedavi
04 Temmuz 2014 Cuma 08:43

'Göz'de çığır açacak tedavi


Bilimadamları insan korneasını fare üzerinde başarıyla üretti. Tamir edilen kornea, yanma ve kimyasal maddeler nedeniyle görme yetilerini kaybedenlere ışık olacak.

 

Bilimadamları gözün en ön kısmında bulunan ve görme için hayati bir önem taşıyan korneanın yenilenmesini sağlayabilecek bir yöntem geliştirdi.

 

'Limbal' kök hücreleri kullanılarak geliştirilen bu yöntemle insanların gözlerinde oluşabilecek hasarlar onarılabilecek.

 

ABD'deki Massachusetts Göz ve Kulak Hastanesi, Boston Çocuk Hastanesi, Brigham Kadın Hastanesi ve VA Bostan Sağlık Sistemi'nden birçok bilimadamının ortak çalışmasıyla kornea tedavisinde yeni bir yöntem geliştirildi.

 

Bilimadamları, anahtar izleyici molekülleri yardımıyla, gözün içinde yer alan yenilenme ve onarılma özelliğine sahip Limbal kök hücrelerini belirledi. Belirlenen bu yenilenebilir kök hücrelerin farelere nakledilmesiyle sağlıklı kornealar yaratıldı.

 

"Nature" dergisinin yazdığı habere göre, bilimadamları birgün bu teknikle görme bozukluklarının ve korneada meydana gelen kimyasal yaralanmaların onarılabileceğini söyledi.

 

Limbal kök hücreleri sağlıklı görüşü sağlayan en önemli hücreler. Hücreler korneanın işlevini sürdürmesi yenilenmesi ve onarılması için çalışıyor.

 

Bu hücrenin eksikliğindeyse gözde bulanıklık ve görüşte bozulma meydana geliyor.

 

Dünya genelinde körlüğün önemli nedenleri arasında bu hücrenin zarar görmesi bulunmakta. Fakat şimdiye kadar gözün limbal kısmındaki diğer yapıların arasında gizli olan bu hücrelerin bulunması oldukça zordu.

 

Çeşitli hastanelerden araştırmaya katılan bilimadamları limbal kök hücreleri üzerinde bulunan anahtar izleyici molekülünü tanımladılar.

 

Bu moleküllerin korneanın yenilenmesini sağlayan hücreleri belirlediği saptandıktan sonra hücreler bir fareye nakledildi. Nakledilen hücreyle tam işlevsellik özelliğine sahip insan korneası üretildi.

 

Boston Çocuk Hastanesi'nden Profesör Markus Frank ''Bu hücrelerin kendilerini yenileme özellikleri mevcut. Yaptığımız bu araştırmayı geliştirip bir tedavi yöntemi olarak kullanmayı umuyoruz''dedi.

 

Araştırmada görev almayan Nottingham Üniversitesi Göz Hastalıkları Profesörü Harminder Dua da, kornea tedavisindeki yeni buluşun önemli bir adım olduğunu düşünüyor.

 

Dua, "Bu bilgiyi kliniklerde kullanabilirsek kornea sorunu olan hastalar için büyük bir gelişme olacak''dedi.

 

Kaynak : ntvmsnbc

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.