Göz Damlanızı Aksatmadan Kullanmaya Devam Edin.

Diyanete Ramazanda orucu bozan şeyler konusunda en çok sorulardan biri göz damlası orucu bozar mı oldu.

Göz Damlanızı Aksatmadan Kullanmaya Devam Edin.
06 Haziran 2016 Pazartesi 08:51

Diyanet göz damlası orucu bozmaz diyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kendisine yoğun olarak yöneltilen soruları cevaplandırdığı Din İşleri Yüksek Kurulu web sitesinde yayınladığı fetvada göz damlasının orucu bozmayacağını açıkladı.

Orucu bozan şeyler konusunda Diyanet'e en çok sorulan konulardan biri de göz damlasıyla ilgiliydi. Diyanet 'göz damlası orucu bozar mı' sorusuna şu yanıt verdi;

-Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mili- litrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup, bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.

BURUN DAMLASI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanete burun damlası orucu bozar mı sorusu da yöneltildi. Diyanetin fetvası bu konuda şöyle oldu;

-Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm ’tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emil- mekte olup, çok az bir kısmı ise mideye ulaşmaktadır. Bu da, dinî açıdan abdestte ağza su vermede olduğu gibi af kapsamında değerlendirildiğinden orucu bozmaz.

GÖZ DOKTORLARINDAN UYARI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın daha önceki Ramazan aylarında da bu doğrultuda açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Op. Dr. İrfan Kayurtar, hastaları göz damlalarını aksatmadan kullanmaları konusunda uyardı.

GÖZ KENDİNİ YENİLEMEYEN TEK ORGAN

Gözün, insan vücudunda kendisini yenilemeyen tek organ olduğunun altını çizen Op. Dr. Kayurtar, “Bu nedenle hem erken teşhis hem de teşhis sonrası doğru ve sürekli tedavi kritik önem taşıyor. Bu yüzden göz kesinlikle ihmale gelmez ve tedavisi devamlılık gerektirir. Periyodik göz muayenesi olması gereken ve göz damlası kullanan hastalarımız muayenelerini ve ilaç tedavilerini Ramazan ayı nedeni ile asla ertelememelidir” dedi.

Kaynak: internethaber.com




İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.