GÖRMEK İNANMAKTIR

Düzenli Göz muayeneleri genel sağlık bakımının bir parçası haline getirmeli

GÖRMEK İNANMAKTIR
31 Temmuz 2017 Pazartesi 14:28

İnsanlar çoğunlukla en önemli duyu organı gözlerine değer vermelerine rağmen yine de her yıl birçok kişi çeşitli nedenlerden dolayı görme kaybına uğrar. Bazı insanlar iyi görebiliyorsa, görme ile ilgili bir problemleri yoksa sağlıklı gözlerinin olduğunu düşünürler. Görmelerindeki kademeli değişikliği, azalmayı çoğu zaman fark etmeyebilirler.


Bazıları görmedeki değişiklik ve azalmanın başlamasının yaşlanmayla ilgili olduğunu düşünürler.


Bazıları ise görme ile ilgili problemlerin kendiliğinden düzeleceğini kaybolacağını düşünmektedirler.

Avrupalılar daha uzun yaşarken, başta diyabet veya diğer kronik hastalıklardan etkilenen insanlar gibi risk gruplarında körlüğe neden olan göz hastalıkları da artıyor.
Türkiye yaşlanıyor nüfus artışı azalıyor, yaşam süresi artıyor. Emekli olma yaşları yaşlanan nüfusu üretimde tutmak için artırılıyor.


TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı yüzde 10, 2'ye ulaşacak ve yaşlı sayısı 8,6 milyon olacağı öngörülüyor. Yaşlı nüfusun olumsuz etkileri 2030 yılında hissedilmeye başlayacaktır.

Ülkemizde her 33 saniyede bir trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazalarında kaybettiğimiz vatandaşımızın sayısı kurtuluş savaşında kaybettiğimiz şehit sayısından fazladır. Kazaların ekonomik maliyeti çok yüksektir. Yine resmi verilere göre her yıl meydana gelen trafik kazalarında 20 milyar ekonomik maddi kayıp, çevre zararı, meydana gelmektedir

Ehliyet yenilemelerinde aile hekimleri değil, her türlü muayenenin göz hekimi tarafından yapılması savunulmalıdır.

Emekli yaşının kadınlarda 58 Erkeklerde 60 a yükseltilmesi demek bu yaşlardaki insanların üretimde iş hayatında tutulması demektir. Dolayısıyla detaylı net görme ihtiyacı nedeniyle gözlük kullanma sayıları artacak, körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhis ve tedavisine imkân sağlayacaktır.


Çocuklarda okul kaydında tam ve net gördüğüne dair bir raporun istenmesi, okul başarılarını artıracaktır.

Düzenli Göz muayenelerini genel sağlık bakımının bir parçası haline getirecek düzenlemeleri yapmalıyız.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim ve mevzuat Komisyonu Başkanı

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.