Görme Engelliler İçin Kelimeleri Ses Haline Getiren Akıllı Gözlük Geliştirildi

Disleksi hastalarına ve görme engellilere umut ışığı olmak amacıyla 2012 yılından bu yana üzerinde çalışılan gözlük satışa sunuldu.

Görme Engelliler İçin Kelimeleri Ses Haline Getiren Akıllı Gözlük Geliştirildi
24 Şubat 2018 Cumartesi 13:15

Japon bir şirket tarafından geliştirilen “Oton Glass” akıllı gözlükleri, zor durumdaki birçok insanın hayatını kolaylaştırabilir. Gözlüklerin içerisinde, iki küçük kamera ve kulaklık bulunuyor. Bu sayede akıllı gözlük, kamera tarafından yakalanan karelerdeki kelimeleri tanımlayıp kulaklıklardan kullanıcıya yazıları aktarıyor.

Gözlüğün Çalışma Şekli
Gözlüğün çalışma mantığından daha kapsamlı bir şekilde bahsedecek olursak, öncelikle kullanıcıların önlerinde olan metinlerin fotoğrafları çekiliyor ve Raspberry Pi bulut sistemine aktarılıyor. Daha sonra bulut sistemindeki yapay zeka metinleri analiz edip, kulaklıkta oynatılacak sese dönüştürüyor. Bulut sisteminde sese dönüştürülen metinler tekrar kulaklığa aktarılıp, kullanıcının dinlemesi sağlanıyor.
 
Yapay zeka sistemi, bulut üzerindeki metinleri analiz etmekte yetersiz kaldığındaysa çalışan kişiler metinleri okuyup ses dosyası haline getiriyor. Sistemin en büyük dezavantajı, kimi zaman gerçekleşen gecikme süresi ve Google çeviri benzeri bir ses halinde dinlenmesi.
 
Bu yeni teknolojinin hala ilkel olduğu düşünülürse gelecekte gerçekten de, kelimeleri sese çevirir sloganıyla piyasaya sürülen gözlükler tüm ihtiyaç sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilebilir. Gözlükler, 47 dolar karşılığında satılıyor.
 
Kaynak:Webtekno.com
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.