Görme Engelli Kitapsever, Ayın Örnek Okuru Seçildi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde oturan görme engelli Turgay Zengin (36), Halk Kütüphanesi tarafından her ay düzenlenen ‘örnek okur’ projesi kapsamında 'Ekim ayının örnek okuru' seçildi.

Görme Engelli Kitapsever, Ayın Örnek Okuru Seçildi
25 Aralık 2018 Salı 13:25

Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi tarafından geçen yıl Aralık ayında başlayan ‘ayın örnek okuru’ projesi kapsamında Kasım ayının örnek okuru seçilen Hasan Garip ve Ekim ayının örnek okuru seçilen görme engelli Turgay Zengin'e belgeleri, Kaymakam Mustafa Yiğit tarafından verildi.

'Okumanın Engeli Yok'

Görme engelli Turgay Zengin'in örnek okur seçilmesinin çok önemli olduğunu belirten Kaymakam Yiğit, "Okumanın yeri, yaşı ve engeli olmadığını herkese gösterdiğin için tebrik ediyorum" dedi. Kaymakam Yiğit, Turgay Zengin ve Hasan Garip'e hangi tür kitapları ne sıklıkla okuduklarını, kitaba erişim konusunda sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarını da sordu.

'Sadece Işığı Seçebiliyorum'

Manavgat Mal Müdürlüğü'nde görevli Turgay Zengin, çocukken geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle gözlerinde yüzde 90 oranında görme kaybı olduğunu belirterek, sadece ışığı seçebildiğini, onun haricinde herhangi bir şey görmediğini söyledi. Yarım bıraktığı üniversite eğitimini tamamlamak için eşiyle konuştuktan sonra 2011'de yeniden kayıt yaptırdığını anlatan Turgay Zengin, "Ders kitaplarını eşimin bana okuması sayesinde üniversiteyi bitirdim. Bu sırada çocuğum büyüdü ona okuma alışkanlığı kazandırmak için her hafta bir çocuk kitabı aldım. O bana kitapları okudu. Hem ben okumuş oldum hem de çocuğum okuma alışkanlığı kazandı. Daha sonra okumayı sevdim. Kütüphaneye giderek romanlar almaya başladım. Onları da eşim okuyor. Böylece ailecek kitap okuyoruz. Bu alışkanlığımızdan memnunum" dedi.

'Düzenli Bir Şekilde Okuyor'

Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, Hasan Garip'in kütüphanenin düzenli okuru olduğunu, son birkaç aydır da görme engelli Turgay Zengin'in kitap almak için gelmesinin kendisini çok şaşırttığını kaydetti. Turgay Zengin'in kütüphaneye genellikle Hasan Garip'le birlikte geldiğini ifade eden Oktay, "Biz bir şey istediğimiz zaman çok mazeret bulabiliriz. Turgay kardeşimiz de okumak için en büyük mazereti olmasına rağmen kitap okuyor. Hem de düzenli bir şekilde okuyor. Bu nedenle hem kendisini hem de Hasan Garip'i örnek okur seçtik" diye konuştu.
Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, Ekim ve Kasım aylarının örnek okurları seçilen Hasan Garip ve görme engelli Turgay Zengin'e 'örnek okur belgesi' ve çeşitli kitaplar hediye etti.

1997'de Sol, 2008'de Sağ Gözünü Kaybetti

Belge töreni sonrası açıklama yapan Turgay Zengin, gözünde çocukluğundan kalma rahatsızlık olduğunu, katarakt ameliyatı geçirdiğini anlattı. Turgay Zengin, "Katarakt ameliyatından sonra göz tansiyonu gelişti. Göz tansiyonu ameliyatları geçirdim. 1997 yılında sol gözümü ameliyat hatasından kaybettim. Sağ gözümle 2008 yılına kadar idare ettim ama o sene sağ gözüm puslanarak tamamen görmem ve ihtiyaçlarımı karşılamam kısıtlandı" dedi.

'Kitaplar Bana Göz Oldu'

Belli bir süre sonra çocuğuyla ilgili kitapların yanı sıra roman okumaya merak sardığını anlatan Turgay Zengin, kütüphaneden aldığı kitapları eşinin evde kendisine okuduğunu kaydetti. Kitap okuyarak kelime dağarcığının geliştiğini, 50- 60 kelimeyle konuşan birinin kitap okuduktan sonra 100- 120 kelimeyle konuşabildiğini söyledi. Turgay Zengin kitap okumayla ilgili de şunları söyledi:
"Kitap okumak her zaman faydalı tabii ki. Ufkunuz açılıyor. Kendinizi anlatabiliyor, ifade edebiliyorsunuz. Kitap okumayı herkese tavsiye ederim. Okuyarak görmediğim şeyleri hayal gücümle geliştirip, ifade edebiliyorum. Kitaplar bana bir göz oldu" dedi.

Kaynak: Hürriyet
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.