Gece körlüğüne dikkat!

Uzmanlar, gece körlüğüne karşı uyarılarda bulundu.

Gece körlüğüne dikkat!
23 Aralık 2016 Cuma 13:54

Halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak tanımlanan hastalığın tıptaki adının “retinis pigmentosa” olduğunu ifade eden göz sağlığı ve hastalıkları uzmanları, bu hastalığın göz arka tabakası olan retina tabakasının bir hastalığı olduğunu, sorun gece görmeyi sağlayan fotoreseptör hücrelerinde olduğunu bildirdi. Gece körlüğünün kalıtımsal bir hastalık olduğunun altını çizen uzmanlar. “Hastalık sıklıkla erkeklerde görülürken, kadınlar çoğunlukla hastalığın belirtilerini göstermezler ancak taşıyıcıdırlar” dedi.

Hastalığın çocukluk dönemlerinde kendini belle etmediğini, ancak ilerleyen yaşlarda semptomlar meydana geldiğini kaydeden uzmanlar, hastalığın çoğunlukla gece görmede azalma, periferik görmede kayıplar ile ortaya çıktığını, çok daha ileri dönemde görmeyi ileri derecede bozabildiğini söyledi.

Hastalığın şiddetinin kişiye göre değiştiğini ifade eden uzmanlar, kimi zaman çok sınırlı kalırken bazı hastalarda ise tüm retina yayılan pigmenterde değişiklikler gözlendiğini, ileri düzeylerde görme sinirinde de fonksiyonel bozukluklara sebep olabileceğini ifade etti.

Görmede sorun tarifleyen hastanın göz dibi muayenesi ile kolayca tanı konulabileceğini bildiren uzmanlar, görme kaybının ani olmadığını, yavaş yavaş ortaya çıktığını, genelde ilerleyici olduğunu belirtti.

Göz Hastalıkları uzmanları, hastalıktan korunmak için çok fazla seçenek olmadığını ifade ederek, “Hastalığın tedavisinde maalesef yapılabilecek çok fazla şey yoktur. Yapabileceğimiz tek şey ailede böyle bir hastalığın hikayesi var ise uyarılarda bulunulabilir. Böyle bir hastalık sahibi olan kişiye ise evlilik, çocuk sahibi olma konularında bilgilendirilebilir ve görme işlevi yetersizliği nedeniyle uygun işe yönlendirme yardımlarında bulunulabilir” ifadelerini kullandı.


Kaynak : sakaryamanset.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.