Facebook'tan Görme Engellilere Özel Fotoğraf Tanıma Yeniliği

Facebook, görme engellilerin fotoğrafları anlayabilmeleri adına Automatic Alternative Text (ATT) adını verdiği bir araç geliştirdi.

Facebook'tan Görme Engellilere Özel Fotoğraf Tanıma Yeniliği
25 Nisan 2016 Pazartesi 15:10

 Sosyal paylaşım sitesi Facebook, geliştirdiği yeni bir teknolojiyi görme engelli kullanıcılarının hizmetine sundu. Bundan böyle paylaşılan görseller, görme engellilerin de anlaması için kelimelerle etiketlenecek.

Yapay zeka teknolojisi sayesinde bir fotoğrafın içindeki tüm unsurlar, yüz ve obje tanıma aracıyla yazıya dökülecek.

Facebook'a göre dünyada 300 milyon civarında görme engelli bulunuyor. Eğer bu görme engelliler akıllı cep telefonları kullanıyorsa, ekrandaki fotoğrafın açıklayıcı ögelerini duyacak. İşletim sistemindeki güncellemeden önce akıllı telefonlar sadece “fotoğraf” kelimesini ve kimin paylaştığını söylüyordu.


İlk aşamada, fotoğraf açıklamaları sadece 100 kelime ile sınırlı olacak ve kullanıcılar fazla ayrıntılı duymayacak. Görme engelliler “fotoğrafta üç kişi, gülüyorlar, dışarıda” gibi bir cümle duyacak ama yapay zeka bu insanların yiyip içtiğini söylemeyecek.

Facebook bu konuda adımlarını sınırlı atmasının en önemli nedeni, utandırıcı bir duruma düşmek istememesi. Geçen yıl arama motoru Google, yapay zeka kullanan fotoğraf tanıma programında siyah bir çifti, goril olarak etiketlemişti ve özür dilemek zorunda kalmıştı.

Sosyal paylaşım sitesi, teknolojilerini zaman içinde geliştireceklerini ve daha kesin tanımların yapılacağını söylüyor. Hatta kullanıcının fotoğrafla ilgili soracağı sorulara da yanıt vermeyi hedefliyor.

Facebook'un açıklamasında da, “Obje tanıma teknolojisindeki her ilerleme, erişim kolaylığını artıracak ve daha fazla insana ulaşacağız. İnsanlar bağ kurduğunda, hem bireysel hem de toplumsal olarak sıra dışı şeyler başarabiliriz,” denildi.

İlk sürüm şimdilik sadece iOS işletim sistemi kullanan telefonlarla sınırlı. Sonraki adım yapay zeka teknolojisini Android telefonlara da eklemek. Şirket, yakın gelecekte internet tarayıcılarına da bu özelliği getirmeyi planlıyor. Sadece sitede değil birçok uygulamada, her gün 2 milyar fotoğrafın paylaşıldığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Onedio, VOA ve Digital Age


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.