Elektronik cihazların yaydığı mavi ışık göz sağlığını tehdit ediyor

Uzun dönemde katarakt ve hatta makula ( sarı nokta ) dejenerasyonuna sebep olabiliyor

Elektronik cihazların yaydığı mavi ışık göz sağlığını tehdit ediyor
16 Kasım 2017 Perşembe 09:58

Elektronik cihazların yaydığı mavi ışık göz sağlığını tehdit ediyor

 
Hayatımızın parçası haline gelen, telefon, tablet, bilgisayar ekranlarının yaydığı etkin mavi ışığın gözümüzde yorgunluk, akomodasyon bozukluğu, ve göz ağrısı yaptığı artık net bir şekilde biliniyor.
 

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Dilek Uzer, akıllı cihazların ekranlarından yayılan mavi ışığın gözün arka segmentinde yaşlılık pigmenti olan lipofuscin maddesinin birikimine yol açtığı ve bunun da uzun dönemde katarakt ve hatta makula ( sarı nokta ) dejenerasyonuna sebep olabileceği belirtti.

 Yapay ışıklar ve cihaz ekranlarından yayılan mavi ışığın retina üzerinde oksidadif etkisi olduğu söyleyen Dr. Dilek Uzer, mavi ışığa maruz kalmanın kısa sürede sebep olduğu semptomlar arasında bulanık görme, baş ve göz çevresi ağrısı iken uzun dönemde ise maküla dejenerasansı (sarı nokta hastalığı) olabileceğine dikkat çekti.Maküla Dejenerasansı 60 yaşlarından sonra görülen bir göz hastalığıdır ancak İngiltere’de yapılan bir çalışmanın sonuçları daha genç yaştakilerde de görülme sıklığının arttığını gösterdi. Yapılan başka bir çalışmada mavi ışığın bipolar bozukluklarda da etkili olduğu bazı yayınlarda yer aldı. Dr. Dilek Uzer, günümüze kadar sadece güneşten gelen zararlı ışınların artık, telefon, tablet ve diğer ekranlardan ve de diğer yapay ışıklardan da geldiğini ve ciddi şekilde zararlı ışığa maruz kaldığımızı kaydederek şu bilgileri verdi:

“Mavi ışık, hem uyku düzenini sağlayan hem de anti-aging hormonu olan melatonin hormonunun salınımını etkileyip bozar. Bu nedenle düzensizliğine de sebep olur. Ayrıca yine yapılan çalışmada kortizol salınımını arttırdığı ve obezite ve kronik hastalıklara sebep olduğunu sonuçlarda gösterilmiştir. Özellikle gece bu cihazların kullanımını azaltmak ve çocuklarda bunu kısıtlamak gerekiyor ayrıca bu ışığı bloke eden gözlükler kullanılabilinir.

Blue light blocked veya mavi ışığı bloke eden camlı gözlükler mavi ışığın zararlarından korunmakta yardımcı olabilir. İşiniz gereği tüm gün bilgisayar kullanan biri iseniz bu gözlüklerden kullanabilirsiniz. EğeKaynak: r numaralı gözlük kullanıyorsanız da camlarınıza filtre kaplatmanız sizi fark edilir derecede rahatlatacaktır. Mavi ışığın özellikle gece kullanıldığında sirkadyen ritmini bozduğu ve bunun ileriki yıllarda ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil edeceği de tartışılmaktadır. Ekim ayında NASA tüm kısa dalga ışıkları (mavi ışık ) uzun dalga ışıklarla değiştirmiş ve çalışanlarda davranış modellerini inceleyerek olumlu davranış hali bildirmiş, önümüzdeki günlerde detaylı rapor yayınlayacaklar. Kısacası özellikle gece kullandığımız elektronik cihazların yaydığı mavi ışık kullanımını azaltmamız gerekiyor. Cihazlara aplikasyonlardan filtre indirebilir ya da mavi ışık bloke eden gözlükler kullanılabilir.”

Kaynak: cumhuriyet.com.tr

Mavi  ışığı filtre ederek gözleri koruyan gözlük camları Türkiye'de Opak Lens A.Ş. tarafından tüm optik mağazalara dağıtımı yapılıyor 
http://www.frequencybluecut.com/


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.