E-Reçete Hakkında Sıkça Sorulan Sorular?

E-Reçete Hakkında Sıkça Sorulan Sorular?
09 Temmuz 2015 Perşembe 10:17

Sayın Üye Meslektaşlarımız;

Bilindiği üzere 6 Temmuz 2015 tarihinde SGK E-Reçete uygulaması başlamıştır. Gerek sistemsel gerekse göz hekimleri tarafından düzenlemeyen e-reçeteler açısından bir den çok sorun ortaya çıkmıştır. Bu durumda karşılaşılan sorun ve çözümleri hakkında Yönetim Kurulumuz tarafından hazırlanan  sıkça sorulan soruları (SSS) Kurumdan aldığımız bilgilerle siz meslektaşlarımıza sunarız.

6 Temmuz 2015 tarihinden önce bulunan reçeteler sisteme girilebilir mi ?

Evet girilebilir, manuel reçete bölümünden işlem yapacaksınız, reçete arkası ve reçete çıktısı işlemleri aynen eski sistemde olduğu gibi yapılacaktır.

6 Temmuz 2015 tarihinden sonra e-reçete takip numarası  ( medula takip numarası değil)  ile gelen reçete sistemde açılmıyor ?

Hizmet sunumunu gerçekleştiren sağlık kuruluşu ile iletişime geçerek takip numarası kontrol edilecek, yine de e-reçete ekranı görüntülenemiyor ise, derneğimize hastanın T.C. Kimlik numarası ve e-reçete takip numarası ile bildiriniz.

E-Reçete ekranı görüntülendiği zaman hangi bilgiler müessese tarafından girilecek ?

Müracaat tarihi ve hastanın aldığı optik ürünlere ait karekod bilgileri sisteme okutularak onay alınacak.

E-Reçete de onay aldıktan sonra hastaya reçete çıktısı verecek miyiz?

E –Reçete ile İşlem yapıldığı zaman çıktı almamıza gerek yok, ancak reçete kayıt. Defterine de reçetelerin hasta onayından sonra kayıt yapılması zorunlu olduğundan müessese kendisi için çıktı alarak, çıktı üzerine telefon ve adres bilgilerini yazarak deftere kayıt işlemlerini yapabilir veya hasta müessesede iken hemen bu işlemleri yapar ise ( reçete kayıt defteri adres ve telefon vb. Kayıtlar ) çıktı almasına gerek yoktur.

E-Reçete de “ Hasta Bilgilendirme Formu EK-2 “ ne zaman hastaya verilecek?

Hekim tarafından düzenlenen e-reçete üzerinde yer alan cam özellikleri  dışında bir optik ürün verilmesi halinde ( Örnek-1; hekim e-reçetede düz cam yazdı yada cam özelliği belirtmedi, müessesede hastaya  organik cam verdi ve karekod organik cam karekodu o zaman bilgi formu verilecek.

Örnek- 2 hekim e-reçetede organik cam yazdı müessesede hastaya  kolormatik organik cam verdi ve karekod kolormatik organik cam karekodu olduğu için o zaman bilgi formu verilecek.

Örnek – 3 hekim e-reçetede uzak ve yakın olmak üzere iki gözlük  yazılı ise, , müessesede hastaya  bifokal ( multifocal/progresif ) cam verilirse, sisteme de bifokal ( multifokal/progresif ) cam olarak kayıt yapılırsa, karekod bifokal ( multifocal/progresif ) cam karekodu o zaman da  bilgi formu verilecek. )  bu gibi durumlarda bilgi formu yazdırılarak hastaya verilecektir. Bilgi formunun amacı çıktı alındıktan sonra sistem kendi içinde bir onay numarası oluşturarak, hastaya bu formun verildiği kaydı oluşturacaktır. Bu durumda ilerleyen süre veya yıllarda hasta bu ürünü almadım derse, sistemde var olan onay kodu hastanın bilgilendirildiği için kurum bu tür şikayetleri dikkate almayacaktır. ( bütün hastalara bu formun verilmesi ileride oluşabilecek şikayetlerden müessesenin korunması adına verilebilir, karar siz değerli meslektaşlarımızın )

E- Reçete düzenlemediği zaman yani kağıt reçete düzenlediği zaman ne yapacaz?

6 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile kağıt reçete düzenlenebilmesi için reçete üzerinde “Sistem Çalışmadığından Dolayı Manüel Reçete Düzenlenmiştir” veya “. Sistem Çalışmadı için “ veya “ Sistem Arızalı “ vb cümlelerle  veya kaşe ile sistemin çalışmadığı beyan edilmesinde kağıt reçete kabul edilecek ve işlemler daha önceden olduğu gibi yapılacaktır. Reçete arkası kaşe, imza vb ve reçete çıktısı aynen yapılacaktır.

Reçete üzerinde “Sistem Çalışmadığından Dolayı Manüel Reçete Düzenlenmiştir” ibaresi yada bu mealde bir ifade içeren kaşe bulunmayan reçeteler hakkında nasıl bir işlem yapılacak ?

Bu tür durumlarda reçetenin kabul edilmemesi gerekmekle birlikte, hasta mağduriyeti ve müessesenin iktisadi olarak kayba uğramaması için konu yetkililer ile paylaşılarak, bu aya özel il müdürlükleri ayrıca bilgilendirileceğinden bahse konu hakkında  kesinti veya iadelere yer verilmeyecektir.

E-Reçete veya Manuel Reçete Girişi ve onayı alındığı zaman oluşan  hesap hataları hakkında ne işlem yapacağız ?

Kurum yetkilileri ile konu paylaşıldı, gerekli düzenleme 9 Temmuz 2015 itibarı ile düzelecek. Bu gece yüklenen V1,46 ile düzeltildi.

Sağlık Tesisinin sistemde çıkmadığı zaman ne yapacağız?

Daha önceden belediyelere ait olan ve sonradan tıp merkezi olarak faaliyet gösteren tesisler sistemde çıkmamaktadır. Bahse konu Kurum yetkililerine aktarıldı, 9 Temmuz 2015 itibarı ile düzelecek.

Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite Hastanelerinde görev ve eğitim alan asistan hekimlerin düzenlediği reçetelerde hekim kaydı bulunmuyor ?

Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite Hastanelerinde görev ve eğitim alan asistan hekimler hakkında yeni bir düzenlemeye gidilerek sorunun hukuki düzeni sağlanacak, bu ay içerisinde de bu tür reçeteler sisteme kayıt yapılması için Kurum gerekli düzenlemeyi ilerleyen günlerde yapacak.

Yeni Medula Optik Provizyon Sistemi sadece “ İnternet Explorer “ üzerinden mi çalışıyor ?

Hayır, İnternet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome üzerinden de sistem çalışmakta, reçete girişi yapılabilmektedir.

Yeni nesil Android telefon, tabletler üzerinde de Yeni Medula Optik Provizyon Sistemi Çalışıyor mu ?

Hayır, yeni nesil android telefon, tablet vb akıllı cihaz olarak tanımlananlarla sisteme giriş yapılamamakta, sadece hak sorgulaması yapılabilmektedir.

Haziran 2015 dönemi Dönem Sonlandırma, Fatura Kaydı, Fatura Dilekçesi ve  Reçete Listesi alamıyorum ?

Haziran 2015 dönemi dönem sonlandırma, fatura kaydı, fatura dilekçesi, reçete listesi hakkında eksiklikler kurum tarafından 8 Temmuz 2015 tarihi ve saat 14:00 itibarı ile giderilmiştir, şuan bütün işlemler yapılabilmektedir.

Sayın Üye Meslektaşlarımız,

Sizlerden gelen sorun ve problemler Kurum yetkililerine anında bildirilerek çözümü konusu da gerekli girişimlerde bulunulmaktadır. Yeni bir uygulama, ister istemez hatalar, eksiklikler olabilir, önemli olan çözümüdür, Kurum yetkilileri konu hakkında bütün yetkilerini kullanarak gereken düzenlemeleri anında yapılmaktadır. Yine siz meslektaşlarımız tarafından yukarıda açıklananlar dışında karşılaşılan sorun ve problemler telefon, e-mail, whatsap üzerinden görüntü resmi ile paylaşılması, çözüme ve sistemin sağlıklı uygulanabilmesi için önem arzetmektedir.

Siz değerli meslektaşlarımızın bu sürece sağlacağı katkı ve destekler ile bu dönem sorunsuz aşılacaktır. Temmuz 2015 dönemi için karşılanan reçetelerden dolayı hiçbir hak kaybı olmayacağını yenileyerek, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği
Yönetim Kurulu

Kaynak: gozder.com


 



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.