Dünyada Her Geçen Gün Sağlık Çalışanı Açığı Artıyor

Sağlık hizmetine erişemeyen ihtiyaç sahiplerine ulaşarak hayata tutunmalarını sağlamak için bugüne kadar 40’tan fazla ülkede yüzlerce proje gerçekleştiren Yeryüzü Doktorları, sadece 2017 yılı boyunca 4 bin 186 ameliyat, 111 bin 183 muayene gerçekleştirdi.

Dünyada Her Geçen Gün Sağlık Çalışanı Açığı Artıyor
18 Ocak 2018 Perşembe 09:59

Liberya ve Nijer’de 10 Bin Kişiye 1 Sağlık Çalışanı Bile Düşmüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; Avrupa’da 10 bin kişi başına ortalama 32,2 hizmet veren doktor bulunurken, aynı sayıda insana Afrika’da ortalama 2,4 doktor düşüyor. Kişi başına düşen sağlık çalışanı listesinin sonunda yer alan Liberya, Malavi, Nijer ve Sierra Leone’da 10 bin kişiye 1 sağlık çalışanı bile düşmüyor. 2035 yılına gelindiğinde dünya genelinde 12 milyon 900 bin sağlık çalışanı açığı olacağı tahmin ediliyor. Sağlık personeli yetersizliğinin yanı sıra teknik ve maddi yetersizlikler de ihtiyaç sahibi kişilerin yeterli sağlık hizmeti alabilmesinin önüne geçiyor. 
 
Sağlık imkânlarına erişimdeki bu eşitsizlikleri göz önünde bulunduran Yeryüzü Doktorları, yerel imkânlar ile tedavi edilemeyen hastalara yönelik olarak, gerek cerrahi gerek dâhili branşlarda, 2000 yılından bu yana sağlık hizmeti sunuyor. Bu kapsamda, sadece 2017 yılı boyunca 4 bin 186 ameliyat, 111 bin 183 muayene gerçekleştirdi. Yeryüzü Doktorları tüm bu çalışmaları gerçekleştirmek için gittiği coğrafyalardan kalbi incelten pek çok anıyla geri dönüyor.
 

“10 Aydır Hastanenin Bahçesinde Bizleri Bekliyorlar”

 Yeryüzü Doktorları’nda gönüllü olarak çalışan Doç. Dr. İlker İnanç Balkan Nijer’e gittiklerinde yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “Yeryüzü Doktorları ile birçok kez sahaya gittim. Bu sahaların bizlere kattıklarıyla ülkemize geri döndük. Gittiğim ülkelerden biri Nijer idi. Nijer’efistül ve enfeksiyon hastalıkları ile ilgili tedaviler gerçekleştirmek üzere gittik. Gittiğimizde hastanenin bahçesinde 10 aydır doktor gelmesi için umutla bekleyen hastalar gördük. Çünkü yaşadıkları yerde fistül tedavisi gerçekleştirebilen bir doktor yoktu ve fistül hastalığı idrar kaçırmaya sebep olduğu için maalesef bu kişiler tedavi olmadan halka karışamıyor, ailelerinden bile utanıyorlardı. Oralara gittiğinizde, kötü bir haber dahi olsa bunu bir doktordan duyduğu için rahatlayan insanlar görüyorsunuz. Çünkü o teşhis koyulmadan önce, kendilerine ya da sevdiklerine ne olduğunu dahi bilmeden yaşamaya çalışıyorlar.”
 
Kaynak: Sanalbasin.com
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.