“Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 Vizyonu“

Taylan Küçüker "GÖRME HAKKI Girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor"

“Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 Vizyonu“
03 Nisan 2014 Perşembe 09:57

 Dünya çapında 8 milyon insan düzeltilmemiş kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir. Bu seneki etkinlik sloganı "Göz ve görme sağlığınız için haydi gözlerinizi muayene ettirmeye" olacaktır.

 

Uluslararası halk sağlığı sorunları olarak körlük ve görme bozukluğu kamu bilincini artırmak farkındalık yaratılmak amaçlanmaktadır. Bir göz görme testi tanı ve hemen her göz hastalığınız tedavi için ilk adım ilk önemli noktadır.

 

WSD13 (DGG13) =DÜNYA GÖRME GÜNÜ

WSD13(DGG)= Uluslararası, 2020'ye doğru görmenin öneminin kavranması: GÖRME HAKKI

küresel halk sağlığı sorunu olarak körlüğü ve görme bozukluklarını tanıma

 

Dünya Görme Günü, 2013 (WSD13) resmi olarak Ekim ayının ikinci perşembe günüdür. Bu günü içeren hafta süresince Dünyanın her yerinde ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından günün önemini belirten çeşitli etkinliklere yer verilecektir.


Katılımcı kurum ve kuruluşlar hitabet etikleri kendi toplumlarının ihtiyaçlarını dikkate alarak değerlendirmelerini yapacaklardır.

 

Görmeyi bozan katarakt ve makula dejenerasyonu gibi hastalıklar yaşa paralel olarak artar.

 

Kör insanların %90'ı gelir seviyesi düşük ülkelerde yaşamaktadır, bu ülkelerde yaşlılar sağlık hizmeti engeli ile daha sık karşılaşır.

 

Yaşlılarda körlüğe yol açan ana nedenler katarakt, kırma kusurları, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve glokom (göz tansiyonu)dur.

 

Elde edilen kazanca oranla maliyeti düşük, basit bir ameliyatla tedavi edilebilmesine karşın yaşlılarda körlüğün en önde gelen nedeni katarakttır. VISION 2020 bu ameliyatı ihtiyacı olan herkese "hediye edebilmek" için çabalamaktadır.

 

Glokom (göz tansiyonu) dünya çapında 4,5 milyon insanın kör olmasına yol açmıştır.

 

Yaşa bağlı makula dejenerasyonundan dolayı 3 milyondan fazla insan göremiyor.

 

Dünya çapında 8 milyon insan düzeltilmemiş kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir.

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 vizyonu "GÖRME HAKKI" Girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün tahminlerine göre:

 

· Dünya'da 284 milyon kişi görme özürlüsü

· Bunların 39 milyonu kör ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusuru vardır.

· Mevcut körlüğün %80'i tedavi edilebilir önlenebilir

· Görme kusurlularının %90'ı gelişmekte olan ülkelerdedir.

· Görme kusurluların yaklaşık %65'i 50 yaş üzerindedir.

· 19 milyon çocuk görme özürlü

 

Ülkemizde 8,5 milyon engelli vatandaşımızdan Dünya Sağlık Teşkilatı, ülkemizdeki görme engellilik oranını %0,4 den fazla olarak vermektedir. Son nüfus sayımı sonrasında 15 yaş altındaki nüfusun genel nüfus oranı %30 olarak verilmiştir. Bu hesapla 70.000.000'un 21.000.000'i 15 yaşın altındadır ve 78.000 çocuk görme engellidir. Ülkemizdeki görme engelliler okuluna devam eden çocuk sayısı 10.000 civarındadır. Bu durumda binlerce görme engelli çocuğumuz temel hakkı olan eğitimden yararlanamamaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu sorun Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'nın koordineli çalışması ile çözülmüştür ve her görme engelli çocuk kayıt altına alınmıştır.

 

Ülkemizde görme engelliler ve re/-habilitasyonları konusunda atacak çok adım vardır. Burada görev Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'na, sivil toplum örgütlerine, sosyal bilimcilere ve onların sesi olacak medyaya düşmektedir. Bu konuda atılacak her adımın mükâfatı sosyal, özgüvenli, bağımsız görme engelli bireyler olacaktır. re/-habilitasyonunda başarıda en önemli etmen erken teşhis ve erken müdahaledir. Her yaşta gerekli bütün muayeneler mutlaka yapılmalıdır.

 

Uluslararası sivil toplum örgütleri körlüğün önlenebilir ve kolay tedavi edilebilir nedenlerini ortadan kaldırmak için güç biriliği yapıyor. Amaç, önlenebilir körlüğün temel nedenlerini kontrol altına almak, uzman doktorların ve diğer personelin eğitimine ağırlık vermek ve uygun teknoloji ve altyapı sağlamaktır.

 

Görmeyi yeniden sağlamak ya da korumak az miktarda masrafla sağlanabilir ve böylece insanlar yoksulluktan da uzaklaştırılmış olur. Onlar da kendilerini tamamen ailelerine topluma ve ulusal gelişime verebilirler. Yeterli görme keskinliği olmadan öğretim ve eğitim olmaz. Toplumların eğitim ve kültür seviyelerinin gelişmesi, özetle çağdaş bir toplum olmak için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliği, TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir

 

Taylan KÜÇÜKER

Eczacı Gözlükçü
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.