Dokunmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün!

Kontak lensler milyonlarca kişi tarafından keyifle ve severek kullanılıyor. İyi bakıldığı sürece, kontak lensler görüşü düzeltmede en güvenli ve etkili görme araçlarından biridir. Ancak, araştırmalar kontak lens kullanıcılarının tümünün kontak lens bakım tavsiyelerine uymadıklarını ve bunun da göz enfeksiyonlarının çoğalma riskine neden olduğunu gösteriyor.

Dokunmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün!
02 Kasım 2018 Cuma 17:56

GÖZLERİNİZE DOKUNMADAN ÖNCE ELLERİNİZİ İYİCE YIKAYINIZ VE KURULAYINIZ

Kontak lenslerinize dokunmadan once ellerinizin yıkanıp kurulanması sanki asla atlanmayacak birşeymiş gibi algılanıyor. Gelin görün ki, uluslararası bir araştırmaya göre İngiltere gibi ortalamanın üzerinde kullanıcı kitlesi olan bir ülkede bile gerektiği şekilde ellerini yıkayan kontak lens kullanıcısı sayısı %50’den daha az.
 
Kontak lenslere temiz olmayan ellerle dokunmak zararlı mikrop ve kirlerin lense aktarılmasına ve oradan da kuvvetli bir ihtimalle gözün yüzeyine geçmesine neden oluyor.
 
Bu mikroplar korneada kalıcı yara izleri gibi ciddi sonuçlara yol açabilecek mikrobik keratit gibi enfeksiyonlara neden olabiliyorlar.

Moorfields Göz Hastanesi Oftalmik Cerrahi Danışmanı Badrul Hussain,

“Kontak lens bakımını doğru yaptıkları ve kullanım tavsiyelerini dikkate aldıkları takdirde oluşmayacak olan göz enfeksiyonları nedeniyle tedavi ettiğimiz kişi sayısı her geçen yıl artıyor.
 
Etkili el yıkama, zararlı bakteri yayılımını sınırladığı için kontak lens kullanımının vazgeçilmez bir parçasıdır. Kontak lens kullanıcılarına lenslerini ellerine almadan önce mutlaka ellerini yıkayıp kurulamalarını öneriyorum” diyor.

Elleri tam olarak kurulamadan kontak lenslere dokunmak, suda yaşayan ve su yolu ile taşınan akantamoba mikrobunun göze aktarılması riskini yaratabilir. Bu da, nadir rastlanan ve ekstrem durumlarda körlükle de sonuçlanabilecek kadar ciddi bir mikrobik keratit olan akantamoba keratitine yol açabilir.
 
Lensleri lens kabından çıkarmadan once elleri yıkayıp kurulamak özellikle çok önemlidir, çünkü el yıkama konusunda yeterli özeni göstermeyen kişilerin lens kaplarında zararlı akantamoba mikrobunun üreme potansiyeli olduğu tespit edilmiştir.

Ellerimiz Ne Kadar Temiz?

 Kısaca, hiç temiz değil.
 
İnsan elinde 4,700 değişik bakteri türünün yaşadığı tespit edilmiştir, herkesin elinde de ortalama olarak 150 değişik tip bakteri varlığını sürdürmektedir.
 
Ve konuştuğumuz şey de sadece ellerimizde bulunan bakteri değildir. İngiltere şehirlerinde yaşayan 404 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada her dört kişiden birinin (%28) elindeki bakterilerin dışkı kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.
 

Ellerimiz Neden Bu Kadar Kirli?

Biz günlük hayatımızı sürdürürken çevremizdeki bakteriler, kirler ve genel pislikler elimizin cildine son derece kolay bir şekilde geçiş yaparlar.
 
Mikropların yayılmasını önlemek için ellerimizi yıkamanın önemini hepimiz biliriz, ancak pratikte hiç birimiz bunu etkili bir şekilde yapmayız.
 
Umumi tuvaletleri kullanan 3,700 üzerinde yapılan bir gözlemde erkeklerin %15’inin ve kadınların %7’sinin ellerini hiç yıkamadıkları saptanmıştır. Ve yalnızca yıkayan erkeklerin %50’si ve yıkayan kadınların %79’u sabun kullanmıştır.
 
Aynı araştırmada, her 20 kişiden birinin (%5) ellerini tavsiye edildiği şekilde iki kez “İyi ki doğdun” şarkısı söylenecek uzunluktaki 20 saniye boyunca yıkadıkları görülmüştür. Geri kalan kişilerin ortalama el yıkama süreleri sadece 6 saniyedir.
 

Parmaklar Aşağıya!
 

Etkisiz el yıkama teknikleri, ellerimizin belli kısımlarında zararlı bakterilerin yerleşmesine neden olabilir.
 
Parmak uçlarımız, parmak aralarımız ve özellikle de baş parmaklarımız ellerimizi yıkama sırasında yıkamayı daha çok atladığımız kısımlardır.


Bu görüntü UV ışığı altında çekilmiştir ve sadece UV ışığı altında görünen bir madde ile kaplanmış elin yıkandıktan sonraki durumunu göstermektedir.
Eller UV ışığında görünen madde ile iyice kaplandıktan sonra bu fotoğraf çekilmeden bir kaç saniye once yıkanmıştır. Kalan maddenin yoğunluklu kısımları bu resimde görülmektedir.
 

Elleri Etkili Yıkamanın Yolları
 

  1. Ellerinizi suyla ıslatın (ılık veya soğuk)

  2. Bütün elinizin her yanını saracak kadar miktarda sabunu köpürterek kullanın. (Optik Gazete Notu: Göz hekimleri kontak lens kullanıcılarının her zaman kalıp sabun tercih etmelerini önerirler.)

  3. Avuç içlerinizi birbirine sürerek ovalayın

  4. Sol elinizin üzerini sağ elinizin avucuyla ve sağ elinizin tüm parmaklarıyla bütün olarak ovalayın. Aynı şeyi sağ elinize de sol elinizle uygulayın

  5. Avuç içlerinizi ve parmaklarınızı birbirinin içinden geçirerek, parmak içlerinize sürterek ovalayın

  6. Parmaklarınızın üst kısmını avuç içlerinize sürterek ovalayın

  7. Sol baş parmağınızı sağ elinizin içine alarak döndüre döndüre ovalayın. Aynı şeyi sol elinizle sağ başparmağınıza uygulayın

  8. Parmak uçlarınızı diğer elinizin avuç içine dairesel hareketlerle ve ileri geri hareket ettirerek ovalayın. Aynı şeyi diğer elinizin parmaklarına da uygulayın.

  9. Ellerinizi durulayın (ılık veya soğuk)

  10. İyice kurulayın (Optik Gazete Notu: Göz hekimleri kontak lens kullanıcılarının her zaman kağıt havlu tercih etmelerini önerirler.)
     

Kaynak

Optik Gazete Yurt Dışı Haberler, Makaleler



 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.