“Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum” diyorsanız...

Diyet yapanların genelde kilo verememekten şikayet ettiklerini duyarız. İşte, diyet yaparken kilo vermeyi engelleyen 10 şey…

“Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum” diyorsanız...
11 Ağustos 2014 Pazartesi 14:46

 

 

“Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum” diyorsanız, bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Diyetisyen Canan Aksoy, diyet yaparken kilo vermeyi engelleyen 10 durumu açıkladı.

 

1- Daha az yersem daha fazla kilo veririm
Sağlıklı bir zayıflama diyeti günde beş-altı öğünden oluşur. Aç kalarak daha çok zayıflarım diye öğün atlıyorsanız, yanlış yoldasınız. Atlanan öğünler vücudun şeker dengesini bozar ve metabolizmanın düzenli çalışmasını engeller. Dolayısıyla daha çok kilo vereyim derken, kilo veremez hale gelirsiniz.
2- Diyet listesindekileri eksik uygulamak
“Şimdi kim uğraşacak salata yapmakla”, “Ekmek yemesem de olur” gibi düşüncelerle, diyet listenizde azaltmaya gidiyorsanız, bir daha düşünün. Diyet listenizdeki her maddenin bir amacı var. Mesela salata, yeme hızınızı düşürerek daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ekmek ise, kan şekerinizi dengeler.
3- Yeterince su içmemek
Su içmeyi sevmiyor ya da daha “Sıvı, sıvıdır” diyerek başka içecekler tüketiyor olabilirsiniz. Oysaki su dışındaki birçok içeceğin kalorisi yüksek ve kafein içerir. Kafeinse sürekli su kaybetmenize neden olur.
4- Düşük kalorili diyerek yemeyi abartmak
Düşük kalorili, az yağlı ya da light ürünlerin kalori içermediğini sanmayın. Bu tip besinler sadece enerjileri düşürülmüş gıdalardır. Enerjisi diğer bisküvilere göre yüzde 30 azaltılmış 6-8 adet bisküvi yediğinizde 3-4 adet diyet olmayan bisküvi yemiş sayılırsınız.
5- Ölçüleri abartıyorsanız…
Diyette en sık yapılan hata, miktarlar konusunda yaşanıyor. Diyetisyeniniz bir dilim karpuz tavsiye ettiğinde muhtemelen 3-4 parmak kalınlığında bir karpuz dilimini, birkaç kaşık derken çorba kaşığını kastediyordur. Günde bir-iki fincan kahve içebilirsin derken, kremasız ve şekersiz kahveye izin veriyordur. Miktarlar konusunda kendinizi aldatırsanız, hüsrana uğrarsınız.
6- Sağ olun, diyetteyim
“Ofiste arkadaşın doğum gününü kutladık, ince bir dilim pasta yedim”, “Sadece bir kaşık dondurma aldım” diyerek kendinizi kandırıyorsanız, yüzleşmenin vakti geldi. Azar azar tadılan ikramlar gün sonunda bir porsiyon haline gelir.
7- Bugün yorgunum, yarın yürürüm
“Oturduğum yerden kilo vereyim” diyerek hülyalara dalıyorsanız, uyanın. Aldığınız kaloriyi azaltmanın dışında mutlaka yaktığınız enerjiyi artırmalısınız. Bunun da tek yolu hareket etmek. Üşenmeyin, yürüyün ya da dans edin. Yeter ki hareket edin.
8- Bağırsaklarım daha çok çalışırsa, daha hızlı kilo veririm
Öncelikle bağırsakların düzenli çalışması önemlidir. Sıvı kaybettiğiniz için bağırsaklarınız daha hızlı çalışır, bu da geçici kilo kaybına neden olur. Fakat bağırsaklarınızı çalıştırmak için içtiğiniz çayların, alınan laktasif ilaçların vücuda uzun vadede zarar vereceğini unutmayın.
9- Yalnızca doğru bilgi
Diyet yaparken çevrenizden diyetinize yorum ya da müdahale mutlaka olur. “Neden bu çayı içmiyorsun, diyetteyken bu mu yenir, ekmek yeme kilo aldırır” gibi beslenmeyle ilgili herkesin söyleyecek bir sözü olur. Unutmayın, beslenme yalnızca kişiye özeldir. Herkesin beslenme şekli kendine hastır. Beslenmeyle ilgili yalnızca doğru kaynaklardan bilgi alın ve uygulayın.
10- Öğünler saatleri size uygun olmalı
Beslenme saatini yaşamınıza uygun olmalı. Akşam altıda son öğünü yedikten sonra, yatana kadar açlıkla boğuşmak sağlıklı değil. Akşam yemeğinizi yatma saatinize göre düzenletin. Geç yatıyorsanız, akşam yemeğinizi geç yiyebilirsiniz.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.