Çok Okumak Gözü Bozar mı?

Herkesin çocukluğundan beri duyduğu çok kitap okumanın, yakından televizyon seyretmenin ya da fazla bilgisayar oyunu oynamanın gözü bozduğu düşüncesi yanlış temellere dayanır.

Çok Okumak Gözü Bozar mı?
03 Ekim 2018 Çarşamba 17:06

Yukarıda sayılan eylemlerden hiçbiri, olmayan bir göz bozukluğunun ortaya çıkmasına sebep olmaz.

“Bu Bir Efsanedir”

Peki, nereden çıkmıştır bu efsane? Temeli, uzun süre göz odaklanması gerektiren  işlerden sonra kişilerin yaşadığı göz zorlanmasından kaynaklanır.

Göz zorlanması çok sık karşılaşılan bir şikayettir. Özellikle uzun süre araba kullanmak, sinemada film seyretmek gibi uzaktan ya da çok yakından yapılması gereken işlerden sonra ortaya çıkar ve düzeltilmemiş göz kırma kusurlarına bağlıdır; yani gözlüğe ihtiyacı olduğu halde gözlük takmayanlarda görülür. Bu kişilerde baş ağrısı, kaşlar üzerinde ağrı ve gözlerde yorgunluk da vardır. Eğer kırma kusuru düzeltilirse, bu zorlanma hali de çabucak ortadan kalkar. Uzun süre bilgisayar başında çalışmak, kitap okumak ya da ince bir işle uğraşmak gibi gözün odaklanması gereken durumlar bu zorlanmaya sebep olur.

“Çocuklar Kolay Adapte Olur”

Çocukların adaptasyon ve odaklanma kapasiteleri yüksek olduğundan onlarda bu problemler görülmez. Bir kişi gözlük taktığı halde baş ağrısı, gözde yorgunluk şikayetleri sık oluyorsa, bu durum gözlük numarasının değiştiği anlamına gelir. Sanılanın tersine gözlük numarasını büyüten çok okumak değildir; zaten gözlük numarası büyümüş olanlar uzun süre okuduklarında baş ağrısı ya da gözde yorgunluk yaşarlar.

İnsanın aklına hemen peki, neden okumuş insanların daha çok gözlük taktığı gelir. Bunun sebebi o insanların gözlerini daha çok kullanmaları ve gözlerini odaklamaya, okumayan aylaklara göre daha fazla ihtiyaç duymalarıdır. Okumak, bilgisayar kullanmak, nakış işlemek gibi ince bir iş yapmayan insanların odaklanmaya, dolayısı ile gözlüğe ihtiyaçları yoktur.

“Nasıl Korunuruz?”

Göz yorgunluğundan ve baş ağrılarından korunmak için birkaç öneri şöyle sıralanabilir.

1) Bilgisayar kullanmak, okumak ya da dikiş dikmek gibi dikkat gerektiren işleri uzun süre yapmak zorundaysanız her yarım saatte bir beş dakikalığına gözünüzü dinlendirin.

2) Sık göz kırpmak göz kurumasını engeller ve göz sağlığını korur. Özellikle uzun süre bilgisayarda çalışanlar göz kırpmayı ihmal ederler.

3) Uzun süre araba sürenler yol haricide arada sırada başka yerlere de gözlerini kaydırırlarsa göz kasları rahatlar ve göz yorgunluğu ortaya çıkmaz.

4) Arada sırada gerinip el ayası ile gözleri ovuşturmak rahatlatır.

5) Derin nefes alıp  enseyi boynu rahatlatacak manevralar ve omuz hareketleri uygulanabilir.

Diğer sorulara gelince, gözü bozuk olduğu halde gözlük takmayan iyi göremez ve çok çabuk gözleri yorulur. Çoğu miyop uzağa bakarken gözlerini kısar; güneş gibi yoğun ışık kaynaklarından korunmak için zaten gözü kısmak gerekir. Ve son olarak göz numarası farklı olanlar şaşı olmaz.
 
Dr. Eren Eroğlu- Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
argus - 1 yıl önce
değerli bilgiler için teşekkür ederim :) (a.g)