Çocukluk Çağında Körlüğün Başlıca Nedeni

'Müdahale edilmezse, körlüğün yanı sıra zekâ geriliği, yürüme zorluğu ve gözlerde titremeye neden olabilir.'

Çocukluk Çağında Körlüğün Başlıca Nedeni
05 Ocak 2019 Cumartesi 11:16

Doğumsal göz tansiyonu, ilerleyen yaşlarda 'körlük' nedeni olabilir. Çocukların göz küresindeki büyümenin tehlike sinyali olduğunu söyleyen uzmanlar uyardı: 'Müdahale edilmezse, körlüğün yanı sıra zekâ geriliği, yürüme zorluğu ve gözlerde titremeye neden olabilir.'  

 

Beyaz Baston Körler Haftası kapsamında konuşan uzmanlar, çocukluk çağında meydana gelen körlüğün başlıca nedeninin, doğumsal katarakt, prematüre retinopatisi ve doğumsal göz tansiyonu (glokom) olduğunu söyledi. Dünyada 38 milyona yakın insanın görme engelli olarak yaşadığını söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hakan Özdemir, 7-13 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Mehmet Hakan Özdemir, “Körlük nedenleri, bebeklerde görülen doğumsal nedenler ve erişkinlerde görülen edinsel nedenler olarakikiye ayrılır. 

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Doğumsal nedenlerin erken teşhisi ve mümkünse erken tedavi büyük önem taşımaktadır. Doğumsal katarakt, prematüre retinopatisi ve doğumsal göz tansiyonu (glokom) en önemli çocukluk çağı körlük nedenleridir” dedi ve şöyle devam etti: “Anne karnında kötü beslenme, radyasyon, kortizon ve sulfamid gibi ilaçların alınması, yine anne karnında rubella enfeksiyonu, doğumsal kataraktta neden olabilir. Doğumsal katarakttın zamanında tedavi edilmemesi; zekâ geriliği, yürüme zorluğu ve nistagmus’a (gözlerde titreme) neden olabilir. 

SİNSİCE İLERLEYEBİLİR 

Öte yandan prematüre retinopatisi, bebeklerde tedavi edilmezse çok hızlı bir şekilde körlükle sonuçlanabilir. Prematüre retinopatisi, 37 haftadan önce 1500 gramdan az doğmuş ve solunum problemi nedeniyle oksijen verilmiş bebeklerde görülür. Bir diğer körlük nedeni olan doğumsal glokom, çocuklarda sinsi bir körlük nedenidir. Ailelerin çocuklarının göz küresindeki büyümeyi yakalamaları büyük önem taşımaktadır. Çünkü doğumsal glokomun dışarıdan görülebilecek en önemli bulgusu, bebeklerin ya da çocukların gözlerindeki genel büyümedir.” 

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hakan Özdemir

Diyabet ve kornea hastalıkları riski artırıyor

Dünyadaki körlük nedenleri sıralaması, toplumların gelişmişlik derecesine göre değişmektedir. 

Az gelişmiş toplumlarda önlenebilir ya da tedavi edilebilir körlükler daha sık görükürken, gelişmiş toplumlarda önlenmesi ve tedavi edilmesi daha zor olan körlük nedenleri ön plandadır. Az gelişmiş ülkelerdeki başlıca körlük nedenleri; katarakt, trahom, kornea hastalıkları, göz yaralanmalarıyken gelişmiş ülkelerdeki başlıca körlük nedenleri ise diyabetik retinopati ve yaşa bağlı makula dejeneresyonudur. 

MODERN TIP SAYESİNDE KÖRLÜK ORANI AZALDI 

“Göz, çok komplike ve narin bir yapıya sahip olduğu için, herhangi bir nedenle oluşan hasarın tamiri günümüz modern tıbbında bile oldukça zor olabilmektedir” diyen Prof. Dr. Mehmet Hakan Özdemir, tedavi yöntemlerine ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Ülkemizdeki körlük nedenleri, daha çok gelişmiş toplumların körlük nedeni profillerine uymaktadır. Örneğin katarakt, çok büyük oranda ülkemizde körlük nedeni olmaktan çıkmıştır. 

KATARAKT CERRAHİSİ

Günümüzde katarakt cerrahisi çoğu vakada fakoemülsifikasyon tekniği yle yapılmaktadır. Cerrahi sonrası hastalar hızlı bir şekilde günlük hayatlarına dönebilmektedir. Katarakt cerrahisinde göze yerleştirilen yeni lens teknolojileri de daha iyi görsel sonuçlar sağlamanın yanında, hastaların günlük konforlarını da artırma olanağı sunmuştur. Kornea cerrahisi yine hızlı bir şekilde gelişmektedir. Kornea nakillerinin yanı sıra, korneal halka, limbal kök hücre kullanımı gibi yenilikler kullanılmaktadır. Bu sayede birçok hasta körlükten kurtarılabilmektedir. Retina hastalıklarına bağlı körlükler, gelişmiş toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de en önemli körlük nedenidir.

GEN HÜCRE TEDAVİSİ

Erişkinlerde önemli ani körlük sebeplerinden biri olan retina dekolmanı ameliyatları da ülkemizde başarılı şekilde gerçekleştirilmektedir. Gelişmiş toplumlardaki en önemli körlük nedeni olan diyabetik retinopati ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunda intravitreal enjeksiyonlar ve laser tedaviler uygulanmaktadır. Ayrıca günümüzde tedavisi olmayan bazı retina hastalıklarında gen hücre tedavileri, deneysel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sinsi bir körlük sebebi olan göz tansiyonu hastalığıyla (glokom) ilgili yeni damlalar, yeni implantlar ve yeni cerrahi teknikler körlüğü engelleme açısından umut vaat etmektedir.”

Kaynak: www.gunes.com/saglik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.