Çocuklarınızın Gözlerini Sonbaharda da Zararlı Işınlardan Koruyun!

Fiziksel ve ruhsal gelişime büyük ölçüde katkı sağladığı herkes tarafından bilinen motivasyon ve D vitamin kaynağı olan güneş, yeryüzüne yalnızca yararlı ışınlar göndermiyor.

Çocuklarınızın Gözlerini Sonbaharda da  Zararlı Işınlardan Koruyun!
03 Kasım 2018 Cumartesi 14:15

Doğrudan ya da dolaylı olarak yaşam alanına gelen zararlı UV ışınları yetişkinlerin ve çocukların göz sağlığını tehdit ediyor ve çeşitli göz hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Yetişkinler gözlük kullanarak bu büyük probleme karşı tedbir alıyor ancak çocukların göz sağlığı ne derecede korunuyor? Çocuklara yönelik bilinçlendirme ve bilgilendirme programlarında artış yaşanıyor olsa da kaç çocuk güneş gözlüğüyle dolaşıyor? Çocuk doktorları bu konuda aileleri uyarıyor ve çocukların gözlük kullanmayı alışkanlık haline getirmeleri için teşvik edilmeleri gerektiğini vurguluyor.

Birlikte Araştırın

Teknoloji çağındayız, çocuklar eskisi kadar her şeyin uzağında ve gerisinde kalmıyor. Aksine her türlü bilgiye anında ulaşabiliyor ve çok zeki bir şekilde her şeyi kolaylıkla algılayabiliyorlar. Özellikle eğitim çağındaki çocuklar güneşin yararlarını, zararlarını, güneşten gelen yararlı ve zararlı ışınların beden sağlığına olan etkilerini yetişkinlere nazaran daha iyi biliyor. Yine aynı şekilde okul öncesi dönemindeki çocuklar yaratıcı, eğitici çizgi filmler ve hemen her evde bulunan dijital araç gereçler sayesinde bu bilgileri rahatlıkla edinebiliyorlar. Bu nedenle ailelerin çocukları bu konularda bilgilendirmesi fazla zaman almıyor. Ebeveynler küçük bir zaman dilimi ayırarak ve birlikte araştırma yaparak göz sağlığının ve güneş gözlüğü kullanmanın önemini çocuklara anlatabilir. İnternette göreceği güneş gözlükleri bu konuda çocukların ilgisini çekebilir ve çocuğu heyecanlandırabilir.

Alışverişe Birlikte Çıkın

Giyim ve ayakkabı gibi genel alışveriş turlarında ebeveynler alışverişe çocuklarıyla çıkıyor ya da ezber beden ölçüleri üzerinden alışveriş yapıyor. Ancak söz konusu gözlük gibi aksesuar konularında ebeveynler alışverişi yalnız yapıyor, bilindik markaların gözlüklerine yöneliyor ve kendi zevklerine göre tercihte bulunuyorlar. Bunun yerine bir arkadaşla çıkıldığı gibi çocukla birlikte gözlük alışverişine çıkılması ve çocuğa hangi gözlüğü daha çok beğendiği, hangi gözlüğü kendine yakıştırdığı, neden o gözlüğü seçtiği, dilerse farklı mağazalara da bakabileceği, başka gözlükleri görmenin keyifli olabileceği söylenmesi de önem taşıyor. Yine aynı şekilde bilindik markalara gitmek yerine doğru markaların bilinmesi ve çocuğu çocuklara özel gözlük üreten optikçilere yönlendirmesi gerekiyor. Zaten internette fotoğraflarını gördüğü, beğendiği gözlüklerin asıllarını görmek ve kaliteli gözlükler denemek çocukların keyfini yerine getiriyor, yerinde duramayan çocukları sakinleştiriyor.

Çocuk Olduğunu Unutmayın

Alışveriş sırasında yanlış tercihlerde bulunabilir, popüler kültür dayatması olan kalitesiz, desenli ya da çok sevdiği çizgi filmin baskısında bir gözlük tercih etmek isteyebilir. Bu konuda ebeveynler onunla inatlaşmak yerine kaliteli gözlük satan optik mağazalara ve kaliteli gözlüklere yönlendirerek çocuğa yardımcı olabilir. Klasik modellerden ziyade ilgisini çeken farklı desen ve renkteki gözlük tasarımlarını gösterebilir. Bunun için özenli tasarımlar oluşturan ve kaliteli gözlükler bulunduran markaları araştırmak ve bu bilgiyle alışverişe çıkmak ebeveynlerin çocuklarıyla yaptığı alışveriş turunu rahatlatıyor.

Çocuklar İçin Gözlük Alırken Ebeveynler Hangi Konulara Dikkat Etmeli?

Her ne kadar alışverişe çocukla çıkılsa da iş ebeveynlerde bitiyor ve ailelerin çocukları için gözlük alırken dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Çocuklar için güneş gözlüğü alırken gözlüğün kalitesinin araştırılması ve ürün hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor. Çocukların hareketli yapıları düşünüldüğünde çocuğun gözlüğü kaybetme, düşürme gibi ihtimallerinin göz önüne bulundurulması gerekiyor. Sürekli olarak ismi duyulan zararlı UV ışınlarına karşı ne boyutta koruma sağladığının, gözlüğün hangi materyallerden yapıldığının, cam kalitesinin bilinmesi gerekiyor. Gözlüğün çocuklara ne boyutta görüş netliği sağladığının sorgulanması gerekiyor. Çocukların hareket alanını kısıtlamayan tam tur çerçeveler, düşme kazalarına karşı önlem sunuyor.

Kaynak: Haberler.com

 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.