Çocuklarda İlk Göz Kontrolü Ne Zaman Yapılmalı?

Çocukların görsel potansiyelini ve gelişimini en üst düzeye çıkarmak adına yapılması gerekenleri sıralayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, göz kontrollerinin hangi aralıklarla ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

Çocuklarda İlk Göz Kontrolü Ne Zaman Yapılmalı?
13 Ekim 2018 Cumartesi 13:00

Görme problemlerinde erken teşhis önemlidir. Görme bozuklukları, çocuğun gelişimini geciktirebilir ve geç tanı, görme sorununun çözümünde kalıcı görme kaybına sebebiyet verebilir.

Göz Muayenesi İlk Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebekler ve çocuklar için göz muayenelerini geciktirmemek önemlidir. Bazı göz problemleri yaşam kalitesini etkileyebilir. Teşhis edilen hastalığın tedavisine başlamak, hastalığın seyrini değiştirebilir. Miadında doğan çocuklarda ilk göz muayenesi 2 yaşında yapılmalıdır. Bebeklerde herhangi bir göz bozukluğu olamayacağı düşünülür. Fakat bebeklerde, yetişkinlerde görülen birçok hastalığın çıkma olasılığı vardır. Katarakt ve glokom, göz tembelliği, göz kayması, gözyaşı kanalı tıkanıklığı bunlardan birkaçıdır. Görme bozukluğu çocuğun algılama, iletişim becerileri ve sosyal gelişimi önemli ölçüde etkilemektedir. Küçük yaşlarda fark edilen ve tedavi edilen görme problemleri ileriki yaşlarda çocuğa daha sağlıklı bir görüş sunar. Düzenli göz muayeneleri bu bakımdan çok önemlidir. 

Çocuklarda En Sık Görülen Göz Rahatsızlıkları

Gözyaşı kanal tıkanıklığı çocuklarda en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Yeni doğan bebeklerin bir kısmında kanalın son parçası açılmadığı fark edilir. Bu dönemde kanalın açılması için burun köküne masaj önerilmektedir. Eğer çapaklanma oluşursa antibiyotikli damlalar kullanılır.

Doğuştan katarakt

Bazen katarakt doğuştan olabiliyor. Gözde kayma olması ve bir göz bebeğinin renginin diğerinden farklı olması doğuştan kataraktın belirtileri arasında yer alıyor. Akraba evliliklerinde ve ailesinde doğuştan katarakt olanlarda görülebilir.

Göz kayması (şaşılık)

Şaşılık, 2 gözün de paralelliğini kaybederek birinin odaklandığı cisme diğerinin odaklanamaması durumudur. Çocukların en geç 1 yaşında göz muayenesi olması tedavi için çok büyük önem taşır. 1 yaşındaki göz muayenesinde şaşılık saptanmasa bile mutlaka 3-4 yaş ve okul öncesi göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Kaynak: Hürriyet
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.