Çocuklar Güneş Gözlüğü Kullanmalı mı?

Ebeveynlerin büyük bir kısmı çocukları için güneş gözlüğü kullanımının öneminden habersiz, bir diğer kısmı ise güneş gözlüklerini yalnızca sevimli bir aksesuar olarak görüyor ve doğru bir ürün satın almıyor.

Çocuklar Güneş Gözlüğü Kullanmalı mı?
06 Şubat 2019 Çarşamba 10:57

5 Maddede Bebek ve Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

Çocuğun için güneş gözlüğü kullanıyor musun ya da nasıl seçeceğini biliyor musun? Peki çocuğunun gözlüğe gerçekten ihtiyacı var mı? Gel bu soru işaretlerini teker teker ortadan kaldıralım!

1- Çocukların güneş gözlüğü kullanması gerekli mi?

Ebeveynlerin büyük bir kısmı çocukları için güneş gözlüğü kullanımının öneminden habersiz, bir diğer kısmı ise güneş gözlüklerini yalnızca sevimli bir aksesuar olarak görüyor ve doğru bir ürün satın almıyor.

Ama aslında çocuğunun güneş gözlüğüne senden daha çok ihtiyacı var ve bu ürünler estetik görünüm için değil sağlık için kullanılmalı! Çünkü 10 yaş altındaki çocukların gözleri ve hatta göz kapakları çok daha hassastır, güneşten yayılan kısa dalga boyuna sahip ışınlar çocukların retinasına çok daha kolay ulaşabilir. Bunun sonucunda ilerleyen yaşlarda katarakt, göz sıvısından dengesizlikler, göz bebeği büyümesi, görme problemleri meydana gelebilir. Çocuğuna bu yüzden, çok geçmeden doğru bir güneş gözlüğü alman şart!

2- Güneş gözlüğü kullanımına kaç yaşında başlamalı?

Bebeğin için şapka, şemsiye gibi güneş koruma yöntemlerini kullanman faydalı ama gözlük olmadan tam koruma sağlaman da zor! Bu yüzden bebeğin 6 aylık olup, yavaş yavaş kendi kendine oturabildiği ve becerilerinin geliştiği bu zamanda, bir güneş gözlüğü alabilirsin. Bebeğin muhtemelen gözlüğü çıkarmak isteyecek, bu nedenle 2 yaşına gelene kadar arkası lastikli, kolayca çıkaramayacağı bebek güneş gözlüklerini tercih edebilirsin.

2 yaşla birlikte klasik gözlükleri kullanmaya yavaş yavaş başlayabilirsin. Ama çok hareketli bir bebekse, biraz daha beklemende fayda var.

3- Çocuklar için doğru güneş gözlüğü nasıl olmalı?

  • Öncelikle, çocuk güneş gözlüğünün camlarında tabii ki UVA ve UVB koruması olmalı. Bu özellik, gözlerin güneş ışınlarından %100 korunması için çok önemli! 5 çeşit cam türü var, bunlara bir göz atalım:

Klas 0: Bu camların UV korumaları yok. Yalnızca görüntü amaçlı.

Klas 1: Çok düşük UV koruması olan camlar. Bebeğin için yeterli korumayı sağlamaz.

Klas 2: Orta şiddette UV koruması sağlar. Küçük bir oranda parlamayı azaltır.

Klas 3: İyi bir UV korumasına sahip camlar. Parlamaları ciddi bir oranda azaltır.

Klas 4: Bu camların hem UV koruması hem de parlama kırıcılığı çok yüksek düzeydedir.

Bu özellikler gözlük etiketlerinde bulunur. Bu yüzden etiketleri güzelce incelemen lazım.

  • Camların çok koyu renkte olmaması önemli. Bu camlar sanılanın aksine güneş ışınlarının süzülmesini kolaylaştırmaz. Çocuğunun hem görme kabiliyetini azaltır hem de iletişim kurmasını zorlaştırır.
  • Seçtiğin gözlüğün camı kaliteli olmalı. Kalitelisini, camı ışığa tutup hareket ettirdiğinde yüzeyinde oluşan dalgalanmalardan anlayabilirsin. Eğer dalgalanma yoğunsa o cam kalitesizdir.
  • Camlar ve çerçeveler darbelere karşı dayanıklı olmalı. Çocuğun parkta, bahçede, kumsalda oynarken düştüğünde veya bir yere çarptığında gözlüğün parçalanarak ona zarar vermemesi için bu önemli.
  • Gözlüğün malzemesi hafif ve konforlu olmalı. Bunun için polikarbonattan üretilmiş gözlükleri tercih edebilirsin.
  • Gözlük çocuğunun yüzüne tam oturmalı. Takıldığında kenarlardan ve üstten güneş ışığı girmemeli ama çok sıkı da olmamalı.
  • Çerçevenin malzemesi kimyasal maddeler barındırmamalı. Boya, toksik maddeler içeren çerçeveler çocuğunun hassas cildinde alerjik reaksiyona neden olabilir.
  • Satın aldığın çerçevenin sertifikası ve garantisi muhakkak olmalı. Bu, gözlüğün güvenilirliğini ortaya koyan bir unsur.
  • Eğer çocuğunun hali hazırda bir görme problemi varsa, numaralı güneş gözlüğü kullanmalısın. Bu camlar çocuğunun ihtiyaçlarına göre özel olarak üretilebiliyor.

4- Çocuklar yalnızca yazın mı gözlük takmalı?

UV ışınları sadece yaz aylarında değil, eylül, ekim, kasım aylarında da orta ve yüksek şiddette yeryüzüne ulaşabiliyor. Aynı zamanda kar yağdığı zaman güneş ışınlarının kar tabakası üzerinden yansıması da en az yaz aylarında olduğu kadar göze zarar verebiliyor. Bu nedenle yalnız güneş tepede cayır cayır yakarken değil, ışınların yayıldığı her dönem çocuğun için gözlük kullanman önemli! Bu kural aslında güneş kremleri için de geçerli!

5- Türkiye'de çocuklar için güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı nasıl?

Türkiye'de yapılan araştırmalar gösteriyor ki ebeveynlerin çocukları için doğru güneş gözlüğü kullanma alışkanları yok denecek kadar az! Ebeveynler genellikle bu ürünleri sağlıklı olup olmamasına göre değil, estetik görünümü için tercih ediyor ve gözlükler için para harcamak yerine sokakta, tezgahlarda satılan ürünleri alıyor.

Annelerin çocukları için doğru güneş gözlüğü kullanma oranı Türkiye'de %3,7. Bu kısmın ürün satın alırken önemsedikleri şeyler;

  • Sertifikalı ve garantili olması,
  • Yeterli koruma sağlaması,
  • Estetik görünümü olarak sıralanmış. Geri kalan kısım ise gözlükleri birer sağlık ürünü olarak düşünmüyor. Bu kalitesiz gözlüklerin yaratacağı sorunlardan da bir haberler!

Kaynak: www.anneysen.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.