Çinlilerden Dünyayı Şaşırtan Buluş

Çinli bilim insanları, neredeyse sonsuza kadar dayanan bir optik disk üretmeyi başardılar.

Çinlilerden Dünyayı Şaşırtan Buluş
17 Şubat 2016 Çarşamba 10:51



Çin'de bilim insanları, "sonsuza" dek dayanan bir disk üretmeyi başardı.

Teknoloji, verilerin kuartz'tan üretilmiş özel bir cam disk üzerine çok yüksek hassasiyetle yazılmasıyla çalışıyor. İşlem tamamlandığında diskin üzerinde ortaya hologramları andıran bir görüntü ortaya çıkıyor. Diskler, 360 terabayta kadar veri taşıyabiliyor ve bu verileri çok yüksek sıcaklıklarda koruyabiliyor.

Bilim insanlarına göre disk, 13,8 milyar yıl raf ömrüne sahip. İnsanlığa dair en kayda değer metinler, disklere kazınıp saklanmaya başlandı bile. Araştırmacılar, yeni optik formatın arşivlerde, kütüphanelerde çok büyük miktarlardaki veriyi kalıcı olarak saklamak için kullanılabileceğini söylüyor.

Disklerin dezavantajı ise verileri bir kez yazdıktan sonra, üzerine tekrar yazmanın mümkün olmaması. Bilinmeyen bir başka konu, verileri bu şekilde depolamanın maliyeti. Yine de bilim insanları, firmalarla konuşarak teknolojiyi yaygınlaştırabileceklerine inanıyorlar.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.