Çerçeve Hak Ediş Süresi 3 Yıldan 2 Yıla İndirilmelidir

Son verilere göre Türkiye’de sağlık sektörüne yapılan harcamalar 2016’da; bir önceki yıla göre yüzde 14,5 artarak, 104 milyar 568 milyon liradan 119 milyar 756 milyon liraya ulaştı.

Çerçeve Hak Ediş Süresi 3 Yıldan 2 Yıla İndirilmelidir
04 Aralık 2017 Pazartesi 11:37

Çerçeve Hak Ediş Süresi 2 Seneye İndirilmelidir

SGK hak sahiplerine, Çerçeve için 35,yerli çerçeve 40 TL, cam için ortalama 10-15 TL ödeniyor. Bu ücretlere hizmet bedeli ve işçilik dâhildir. Bu rakamlardan hasta katılım payları düşülüyor. Sağlık harcamaları, 2002’den günümüze kadar artarak devasa miktarlara (119 milyar 756 milyon) ulaşmıştır.
Son beş yılın sağlık harcaması 480 katrilyon liradır. Tedavi ve ilaç hizmetlerinde kamu sağlık harcamaları katlanarak artıyor. Sağlık harcamaları içerisinde, gözlük için ödenen bedel yıllık %0, 3’den azdır (350 trilyon). Bu bedel, diğer sağlık harcamalarına göre son derece düşük kalmaktadır. Bütün gözlükçülere (6300) ödenen bir yıllık gözlük sağlık yardım bedeli, 6 günlük ilaç ya da 5 günlük hastane tedavi giderleri kadardır.

Uygulanan fon, döviz artışları ve enflasyon sebebi ile kira, maliyetlerimiz, masraflarımız, kullandığımız ekipmanlar, ürün girdilerimiz katlanarak arttı. Her yıl ortalama %9 enflasyon olan ülkemizde, 2004 yılından beri son yerli çerçeveler için 5 TL ilave katkı dışında, gözlük cam ve çerçeve bedellerine herhangi bir iyileştirme yapılmıyor.
Gözlükçülük bir formasyon mesleğidir. Gözlük, hekim reçetesi ile kişiye özel sadece optisyenlik müessesesinde yapılır. Ücretsiz sağlık danışmanlığı ve garanti hizmeti sunuyoruz. Gözlük çerçevesi için 2 senede yapılan hak ediş ödemesi, tasarruf gerekçesi ile 3 seneye çıkarıldı. Bu hak ediş süresi tekrar iki seneye çekilmelidir. Koruyucu göz ve görme sağlık hizmetlerinde tasarruf amacıyla süre sınırlandırılması kesintiye gidilmesi, uzun erimde diğer kamu sağlık maliyetleri ve harcamalarını arttırır.

Önlenebilir Körlük

Az görme ve körlük, yaşlanan nüfus sebebiyle artmaktadır. 3 sene hak ediş süresi uygulaması, körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine imkân verir. Düzenli periyodik görme muayeneleri erken teşhis, yeni teknolojilerle ile önlenebilir.


Yaşlanan nüfus, emekli yaşlarının artması, çalışma süresinin uzaması, detaylı ve net görme, gözlük, ihtiyacını artırmaktadır. Detaylı net ve berrak görüş, iş verimliğini üretimi artırır. Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi; düşünülenin tam tersine, kamu yararına daha az maliyetli daha çok ve daha iyi sağlık hizmeti sunumuna imkân verme fırsatıdır.
Kanser, kalp, akıl hastalıkları, diyabet gibi, görme kusurları ve engellilik de toplumların en sık karşılaştığı temel sağlık problemlerinden biridir.
Kişiler, görme fonksiyonlarını çeşitli sebeplerle kaybedebilir. Görme bozukluğu ile mücadele etmek demek temel nedensel koşullarının anlaşılması ve ele alınması demektir.( glokom, katarakt, refraktif kusur, diyabetik retinopati ve maküler göz hastalığı gibi. )

Ülkemizde, glokom, katarakt, diyabet ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu (AMD) erken dönemde teşhis etmek ve bu rahatsızlıkların geri dönüşü olmayan görme bozukluklarına yol açmasını engellemektir. Aynı zamanda, refraktif kusurları düzeltilebilecek hastalara ulaşmak, bu hastaların yaşam kalitesini konforunu ve güvenliklerini artırmak olmalıdır.
Görme kaybı kişiyi önemli ölçüde etkiler; özgürlüğünü kısıtlar ve hayattaki başarısını, yaşam kalitesini engeller, kısıtlar ve sınırlar. Görme kaybı, aynı zamanda depresyona yol açabilir. Görme kaybında deprasyon riski 3.5 kat daha fazladır. Depresyonu teşhis ve tedavi etmek kamu sağlık maliyetini artırır.
Çerçeve hak ediş süresinin 2 seneye indirilmesi bir anlamda koruyucu sağlık hizmetidir. Erken teşhise imkan verir. Erken tanı, glokom, diyabetik retinopati ve AMD ana hastalık alanları için önemlidir. Erken teşhis, başarılı tedavi şansını arttırır ve hastaların sağlığında iyileşme sağlar.

Koruyucu göz ve görme sağlığı hizmetleri ve erken teşhis önceliğimiz olmalıdır. Daha iyi bir göz ve görme sağlığı hizmeti, erken teşhis daha az körlük, daha fazla üretim ve katma değer, daha az trafik kazası, daha az can ve mal kaybı, başarılı eğitim, çağdaş bir toplum ve daha az kamu gideri demektir.

Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır. Göz ve görme sağlığı üzerinden tasarruf yapılamaz. Periyodik göz muayeneleri, genel sağlık bakımınızın bir parçasıdır.

Taylan KÜÇÜKER

Eczacı Gözlükçü


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.