Cam ve çerçeve hangi şartlarda yenilenebilir?

Küçüğünden büyüğüne kadar kullandığımız gözlüklerimizi istediğimiz zaman değiştirebiliyor muyuz?

Cam ve çerçeve hangi şartlarda yenilenebilir?
06 Şubat 2014 Perşembe 22:00

Gözlükteki sınırlar

Gözlerdeki görme bozuklukları nedeniyle çoğu insan gözlük kullanmaktadır. İlgili göz uzman hekimleri tarafından düzenlenen reçeteler Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı optisyenlik müesselerinden (optikçilerden) alınabilmekte. Ancak hastalar kullandıkları cam ve çevçeveyi hangi şartlarda değiştirebilir, hangi hallerde yenisini alabilir. Bu konuda vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla bazı hususlara dikkat çekmek isteriz.

Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme yaptığı cam ve çerçeve için fiyatlarını belirlemiştir. İlgililer tarafından talep edilen farklı özelliklere sahip camlar arasında oluşacak fark ücreti kişiler tarafından karşılanmak zorundadır.

Gözlük camı ve çerçevelerinin yenilenme süresi 3 yıldır. Bu süre bitmeden gözlük cam ve çerçeveyi yeniden alınamıyor. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camının değişimi için 3 yıllık süre beklenilmeden yenisi alınabiliyor. Daha düşük diyoptrilik bir değişiklik olması halinde bedelini hastanın kendisi karşılaması gerekiyor.

Gözlük cam ve çerçevesi için düzenlenen reçetenin/sağlık kurulu raporunun düzenlenme tarihinden itibaren 10 işgünü içerisinde optisyenlik müesseselerine müracaat edilmesi gerekiyor.

Büyüme ve gelişme çağındaki çocukların gözlük bedelleri;

Eğer çocuğun büyüme ve gelişmesi nedeni ile almış olduğu gözlük cam ve çerçevelerini kullanılamadığını ve bu nedenle yenilenmesi gerektiğini sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde 3 yıllık süre beklenmeden yenisini alabilirler.

Teleskopik gözlük bedelleri;

Konjenital nedenlere, kalıtsal hastalıklara, yaralanmalara, şeker hastalığına, glokoma, katarakta ve yaşlanmaya bağlı göz bozukluğu olan ve iyi gören gözde düzeltilmiş uzak görme keskinliği 3/10 ve altında olan hastalarda üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca düzenlenen ve en az bir göz sağlığı ve hastalıkları uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde bedelleri SGK tarafından karşılanıyor. Teleskopik gözlükler sağlık kurulu raporuyla 3 yılda bir yenilebiliyor. Ancak, bu süre çocuklarda gerekliliği sağlık kurulu raporuyla belgelenirse 1 yıl dolduktan sonra yenisini alabiliyor.

Kontakt lensler belirli şartlarda karşılanıyor.

Kontakt lens bedelleri;

Konjenital katarakt nedeniyle opere olmuş afak olgularda, travma ve iatrojenik nedenlerle tek gözde veya iki gözde göz lens bağlarının kopması ve akabinde göz içine tekrar lens konulamaması sonucu gelişen afaki olgularda ve keratokonusu olan göze gözlük uygulanmış ve gözlükle görme keskinlikleri 10/10 a kadar (tama) artmayan olguların Üniversite veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin sağlık kurullarınca düzenlenen en az bir göz sağlığı ve hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporuna istinaden karşılanmaktadır. Raporda teşhis, hastaya uygun görülen lensin çapı, derinliği, diyoptri değeri ile lensin niteliğinin (sert, yumuşak, gaz geçirgenliği v.b.) belirtilmesi gerekiyor. Bu şartlarda temin edilen kontakt lenslerin yenilenme süresi 2 yıldır. Küçük çocuklarda bu süre olgulara göre değişebilmektedir.

Kontakt lens solüsyonlarının bedelleri Kontak lens solüsyonlarının bedlleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır.

 

Dünyaya sağlıklı gözlerle bakabilmek için göz sağlığımızı koruyalım Standart dışı gözlüklerin göz sağlığımızı bozduğunu da unutmayalım.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.