Bugün 11 Ekim Dünya Görme Günü

Dünya Görme Günü, tüm dünyanın dikkatini körlük ve görme azlığı üzerine çekmek üzere her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü düzenleniyor.

Bugün 11 Ekim Dünya Görme Günü
11 Ekim 2018 Perşembe 10:13

Optik Gazete’nin Dünya Görme Günü Etkinlikleri
 
Optik Gazete olarak biz de Dünya Görme Günü’ne önem veriyor ve her yıl farklı etkinliklerle, bu özel günde organizasyonlar yapıyoruz.

Optik Gazete organizasyonunda geçen yıl, görme günü etkinliği kapsamında “Karanlıkta Yemek” etkinliği gerçekleştirdik. Karanlıkta yemek yenilerek görenlere, kısa süreliğine de olsa görmeme deneyimi yaşatıldı. Bu farklı deneyimle, görmenin önemi ve görmeyenlerin yaşadıkları kavranmış oldu.

Bu yıl da Optik Gazete olarak körlüğe ve görme bozukluğuna dikkat çekmek, sağlıklı görüşün önemini vurgulamak ve bu konuda farkındalığı artırmak için Optik Gazete telefonlarından bizi ilk arayan kişilere, 11 Ekim Dünya Görme Günü’nde,  Diyalog Müzesi’nde ‘Karanlıkta Diyalog’ bileti hediye ettik.

“Dünya Görme Gününde Farkındalığımızı Artıran Karanlıkta Diyalog Gezimiz”

11 Ekim günü Optik Gazete’nin organize ettiği Karanlıkta Diyalog gezisine katıldım. Bu gezi, benim için farklı ve sıra dışı bir deneyim oldu.



Kapıdan içeri girip, karanlığa adım attım. Bir damla ışığın dahi olmadığı bu ortamda yol alırken tek desteğim, elimdeki bastondu. Bastonun yardımıyla duvarlara tutuna tutuna yol alıyordum. İlk kapıldığım his tedirginlik oldu! Ardından gelen şey ise karanlığın gücüydü. O derin karanlığın içinde yol alırken, rehberimiz dışarıdaki dünyada gerçekten de görmüyordu. 



Tek tek isimlerimizi hafızasına kazıyan sevgili Murat Yılmaz, bize kısa bir İstanbul turu attırdı. Taksim’de tramvaya binerken, burnumuzu direğe çarptığımızı bile hissetti. Tökezlediğimiz de elimizden tutup,  yardım eden de ta kendisiydi.

Kendisi karanlığın içinde gözümüz oldu ve karanlıkta yol alırken tüm tereddütlerimizde bize yardım etti. Gözleriyle göremiyor olması, kalbi ile görmesine mani değildi. Karanlıkta Diyalog gezisi boyunca şahit olduklarım sayesinde artık kendisini ‘karanlığın efendisi’ olarak adlandırıyorum!  Hayata pozitif bakan, huzurlu bir adam...

Hayatın içinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini, sinemada duyarak film izlemenin nasıl hissettirdiğini ve vapurda yolculuk esnasındaki insanların nelerle ilgilendiklerini onun ağızından dinledik.

Dışarıda daha duyarlı olmamız gerektiğini vurgulayarak, farkındalığımızı güçlendirdi. Karanlıkta olmak, özgür ve güçlü hissettirdi. Sevgili Rehberime, sınırlı dakikalar içinde ‘daha fazla’ görmemi sağladığı, büyük hayat dersi için ne kadar teşekkür etsem azdır.

Ak ile karanın aynı olduğu bu karanlık diyalogda seçmek, seçilmek, yargı ve ötekileştirmek yerine sevgi, yardımlaşma, birliktelik var!

Yıllardır aradığım samimiyeti ‘bütün engelleri kaldırarak’ deneyimleyebildim diyebilirim. Onlarda bulduğum samimiyete imrendim. Karanlık engel değil, özgürlükmüş bunu şimdi daha iyi hissediyorum. Bu deneyimi hissetmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bizleri bu güzel etkinliğe yönlendiren ve bu deneyimi yaşamamızı sağlayan değerli Optik Gazete ekibine teşekkürlerimi sunarım.

Rukiyye Akosman


DÜNYA GÖRME GÜNÜ
 
Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı öncülüğünde birçok resmi ve sivil örgütün katılımıyla kurulan uluslararası Right to Sight inisiyatifince her yıl Ekim ayının 2’nci Perşembe günü Dünya Görme Günüdür. Bu yıl da 11 Ekim günü, Dünya Görme Günü olarak kutlanıyor.
 
Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları, meslek örgütleri ve göz sağlığı kuruluşları ile işbirliği halinde oluşturduğu bir inisiyatiftir. Dünya Görme Günü önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda küresel dikkat çekmek için kutlanıyor.
 
2013 Yılından Beri Kutlanıyor

Dünya Görme Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Evrensel Göz Sağlığı Küresel Eylem Planı” başlığı ile 2013 yılında, topluluk üyesi ülkeler tarafından oybirliği ile kabul edildi. Dünya Görme Günü, her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü, körlük ile görme bozukluğuna odaklanmak ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak amaçlı özel bir gün olarak kutlanıyor.

Dünya çapında çok sayıda kuruluş, “Dünya Görme Günü” ile ilgili çeşitli araştırma, uygulama ve etkinliklerini Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşıyor ve evrensel göz sağlığının mümkün olacağına inanıyor.
 
Dünya Görme Günü WSD16 için küresel bir tema “Birlikte Daha Güçlü ” olarak seçilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 vizyonunda, ”Görme Hakkı” girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre:
  • Dünyada 284 milyon kişi görme kusurlu,
  • Bunların 39 milyonu kör ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusuru vardır
  • Mevcut körlüğün %80’i tedavi edilebilir önlenebilir
  • Görme kusurlularının %90’ı gelişmekte olan ülkelerdedir
  • Görme kusurluların yaklaşık %65’i, 50 yaş üzerindedir
  • 19 milyon çocuk görme kusurludur.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.