Bu Gözlük Enkazın Altını Görüyor

17 dereceden 43 derece sıcaklıkta çalışma özelliğine kadar birçok fonksiyonu ile hayat kurtaracak.

Bu Gözlük Enkazın Altını Görüyor
11 Ocak 2016 Pazartesi 12:58

 Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kendilerine tahsis edilen afet koordinasyon TIR’ından kurtarma araçlarına kadar birçok enVanteri Bursa Valisi Münir Karaloğlu’na tanıttı. Vali Karaloğlu’nun tek tek incelediği cihazlar arasında ise en çok dikkatini çeken enkaz altı görüntüleme cihazı oldu. Alışılagelmiş cihazların ötesinde bir tasarıma sahip olan bu cihaz, tasarım aşamasında mühendislerden ziyade konusunda tecrübeli arama kurtarma uzmanlarının fikirleri alınarak üretilirken, endoscope kamera özelliği ile 1 santimetre çapındaki deliklerden de arama yapılabiliyor.

Vali Karaloğlu’na cihaz hakkında bilgi veren Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Ekip Amiri Ali Çakır, “Kendi içinden kablo hareketli 4 metreye kadar uzayabilen teleskopik prob özelliğine sahip. Daha önceki cihazlarımızda 180 derecelik bir arama yapabilirken, bu cihaz ile 270 derece bir yöne 360 derecede farklı yöne olmak üzere dört yöne de arama yapabilmekteyiz. Gece görüş özelliğine sahip olan bu cihaza ait gözlük ile ışıklandırmanın az olduğu enkaz altı çalışmalarda ve arazi aramalarında kullanılabiliyor. Bir başka özelliği ise, cihaz -17 derece ile 43 derece sıcaklıkta çalışabilmekte ve 6 saat kayıt özelliğine sahip. Yine enkazdan bağımsız olarak çalışan harici monitör ile enkaz dışından da enkazın altı görünmekte” diye bilgi verdi.

Daha sonra gözlüğü takan Bursa Valisi Münir Kararoğlu, “Enkaza giriyor, ne var ne yok görebiliyorsun. Gece görüşü de var” diye konuştu.


“ÖZEL SEKTÖRDEN KAMUYA HERKES AFETE HAZIRLIKLI OLACAK”

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, ’Ulu Şehir’ Bursa’yı geleceğe emin adımlarla hazırlarken, deprem kuşağında yer alan kenti, afet ve her türlü olumsuzluğa karşı da hazırlamayı ihmal etmiyor. Kocaeli ve Van depremlerinin açtığı yaraları sarmada büyük rol üstlenen Vali Karaloğlu bu tecrübelerini, Bursa Afet, Acil Durum İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen ve başkanlığını yaptığı ’afad Durum Planın Değerlendirilmesi’ toplantısında da paylaştı. Vali Karaloğlu, “Deprem yarın olacakmış gibi hazır olacağız. Marmara Bölgesi Türkiye’nin hem ekonomik hem de sanayi olarak yükünü çeken bir bölgedir. Onun için bu bölgelerdeki kamunun, yerel yönetimlerin, sanayinin ve halkın afete hazırlıklı olması lazım” dedi.

İlk etapta Bursa’daki gemlik ve İznik ilçelerinin değerlendirildiği toplantı sonunda bir açıklama yapan Vali Karaloğlu, “Deprem yarın olacakmış gibi hazır olacağız. Hiç olmasın diye de dua edeceğiz. Türkiye’de yaşayan nüfusun yüzde 85’i 1. ve 2. derece deprem riski olan bölgelerde yaşıyor. Marmara Bölgesi de Türkiye’de deprem riski en yüksek bölgelerden bir tanesidir. Biz de son 2 senedir Bursa’da özellikle Gemlik ve İznik hattındaki ilçelerimizle ilgili yaptığımız çalışmayı bugün tamamlamış olduk. Yakın bir zamanda bunu halkımızla da paylaşacağız” şeklinde konuştu.


“BURSA’NIN AFET HARİTASINI ÇIKARIYORUZ”

Bir afet anında vatandaşların ilk toplanacağı alanların ve acil çadır kent olarak kullanacak alanların belirlendiğini ifade eden Karaloğlu, “Tespit ettiğimiz alanlarda kamu, özel sektör, belediye bir afet olduğunda yer aramadan çadırı nerede kuracağını bilecek. Konteynır, lojistik deposu, afet koordinasyon merkezi, sahra hastanesi nereye kuracağımız belli olacak. Afet anında şehri yönetenlerin eline biz bir harita vermiş olacağımız. Bunu da her sene güncelleyeceğiz. Bir sene sonra güncellenmese tespit ettiğimiz alanların niteliği ve fonksiyonu değişir yine bir işe yaramaz. Bizim eskiden sivil savunma planlarımız olurdu. Ama her şey kâğıt üzerinde olurdu. Bunlar artık öyle planlar değil. Arkadaşlar gidip bizzat yerinde inceledi, gördü, uygunluklarını yerel belediyeyle, kaymakamlıklarla çalıştı. Artık çok reel bir planımız var. Rabbim inşallah afet vermesin ama verdiğinde de bunlara ihtiyacımız var. En kısa zamanda 17 ilçeyi de tamamlayarak bunu halkımızla paylaşmış olacağız” dedi.

Vali Karaloğlu’nun yakından incelediği GigraCam Görüntülü Arama Sistemi ile yapılan tatbikat ise gerçeğini aratmadı. Yapılan tatbikatta enkaz üzerinden teleskopik prob ile enkaz altında kimsenin olup olmadığı kontrol edildi. Yapılan arama kurtarma esnasında teleskopik prob kullanılmayan yerlerde endoskop kamera ile enkaz altı inceleme yapıldı.














Kaynak: milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.