Boyun Ağrısı Her 3 Kişiden Birinin Sorunu

Boyun ağrılarının en önemli sebebi boyun fıtıkları olarak gösteriliyor. Özellikle çalışan kesimi etkisi altına alan ve yaşam kalitesini ciddi oranda bozan boyun ağrıları her yaş grubunda görülebiliyor.

Boyun Ağrısı Her 3 Kişiden Birinin Sorunu
25 Şubat 2018 Pazar 11:30

Boyun ağrılarını, boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga çevresindeki kas ile bağların bozulması sonucu ortaya çıktığını belirten Beyin Sinir ve Omurga Cerrahı Dr. Selçuk Gözcü, boyun ağrılarının modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olarak nitelendirdi. 

Boyun ağrılarının en önemli sebebinin boyun fıtıkları olduğunu aktaran Gözcü, “Boyun ağrılarına boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş ve boynu kötü kullanma ile tekrarlayan strese bağlı zedelenme gibi pek çok neden yol açıyor" dedi.

"Kol ve Parmaklardaki Ağrılar Boyun Fıtığından Olabilir"
Boyun fıtığının en önemli belirtisinin ağrı olduğuna işaret eden Beyin Sinir ve Omurga Cerrahı, hastalığın başlangıç döneminde boyun ve sırt ağrısının ön planda olduğunu belirtti, “Olay ilerledikçe dejenere olan diskin sinirlere baskı yapması sonucunda kollarda, parmaklara kadar inen ağrı ve uyuşmalar ortaya çıkıyor" diyerek şöyle konuştu:
"Bir süre sonra sinirin baskı altında kalmasına bağlı olarak kuvvet azalması başlıyor. Tedavi edilmeyen ileri olgularda omurilik baskı altında kalınca bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi oldukça tehlikeli bir dönem başlamakla beraber, hastalığın kesin tanısı muayene ve MR incelemesi ile konuluyor.

"Tedavi İçin Ortalama 10 Hastadan 1'inde Cerrahi Yöntem Uygulanıyor"

Sanılanın aksine, boyun fıtığında cerrahi tedavi son çare olarak görülüyor. Hastaların büyük çoğunluğu için yatak istirahati, ilaç tedavisi veya fizik tedavi yeterli geliyor. Başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaçlar veriliyor. Ağrı azaldığı dönemde ise fizik tedavi programı öneriliyor. Özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde de kısa süreli kullanım için boyunluk verilebiliyor. Fakat uzun süre boyunluk kullanılması boyun kaslarını zayıflatacağı için önerilmiyor.

Boyun fıtığının tedavisinde cerrahi yönteme ortalama 10 hastadan 1'inde başvuruluyor. Cerrahi tedavi ancak; ilerleyici kas gücü kaybı, duyu kusuru ve refleks kaybı olacak şekilde kol sinirlerine ve omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında, tedaviye rağmen şikayetleri süren hastalara, omurga kırığı ile omurga kayması olanlara, ciddi omurilik ve sinir baskısı olanlara yapılıyor."

"Boyun Fıtığında Cerrahi Tedavinin Amacı Fıtığı Yok Etmek"

Cerrahi tedavi tercih edildiğinde ameliyatların ön taraftan, boynun ön yüzünden ve genellikle sağ taraftan 4-5 santimlik bir kesiden girilerek uygulandığını söyleyen Dr. Gözcü, "Ameliyat mikroskobu kullanılarak fıtıklaşmış olan disk materyali çıkartılıyor ve kollara giden sinirlerin etrafındaki kemikler açılarak sinir rahatlatılıyor. Boyun fıtığında cerrahi tedavinin amacı, omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak. Bir başka deyişle fıtığı yok etmek. Bunun sonucunda da hasta ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı gibi yakınmalarından kurtuluyor. Günümüzde uygulanan cerrahi operasyonlar boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabiliyor" diye konuştu.

"Boyun Ağrılarından Kurtulmanın Önemli İpuçları"

Dr. Selçuk Gözcü, modern çağın sağlık sorunlarının başında gelen boyun ağrılarından kurtulmanın yollarını ise şöyle sıraladı:

"Masa başında çalışıyorsanız, kol destekli bir sandalyede, omuzlarınız geride ve ayaklarınız yere değecek şekilde oturun. Sırtınıza ve belinize arkadan destek verin. Ensenize de bir yastık ile destek sağlayın. Sandalyeden öne doğru kayarak kalkın. Uzun süre bilgisayar kullanmak, kitap ve gazete okumak, televizyon seyretmekten sakının. Yüksekten bir şey alacaksanız, merdiven kullanarak o yüksekliğe yakın olmaya çalışın. Ani ve sert hareketlerden kaçının. Özellikle iş yaparken rahat ve sıkmayan kıyafetler giyin. Masada otururken kısa aralar verip, ayağa kalkın. Kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın. Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp, uyuyakalmayın. Ayrıca telefonun ahizesini omuz ile boynuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın. Omurga sağlığınız için yüzmeyi de ihmal etmeyin."

Kaynak: NTV.com
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.