Biz Sorduk, Başkan VARDİ Cevapladı!

Konfederasyon yapısının optik sektörüne katkıları hakkında, optik sektörümüzün duayen isimlerinden Sayın Başkanımız Turgut VARDİ Bey ile siz değerli okuyucularımız için röportaj yaptık.

Biz Sorduk, Başkan VARDİ Cevapladı!
01 Ekim 2015 Perşembe 16:05


Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Genel Başkanı ve optik sektörümüzün duayen isimlerinden Sayın Turgut VARDİ ile
Konfederasyon yapısının optik sektörüne katkıları hakkında, siz değerli okuyucularımız ve sektörümüz için röportaj yaptık.


Konfederasyon yapısının optik sektörüne sağladığı faydalar nelerdir?

Konfederasyonu yapı olarak bilmeyenler için tarif etmek isterim: Konfederasyonumuz 2007 yılında kurulmuştur. Kurucularını yad etmeden geçemeyeceğim, mesleki temsiliyet için çok büyük iş başarmışlar, hepsinden Allah razı olsun, tebrik ediyorum.

Yapıya gelince; Anadolu, Akdeniz ve Ege olmak üzere 3 Federasyonumuz mevcut. Her federasyon en az 5 derneğin katılımı ile kurulur. 23 derneğimiz bu federasyonları oluşturmaktadır.

Sağladığı faydalara gelirsek, eskiden Konfederasyon kurulmadan evvel her dernek bireysel çalışmalar yapıyordu, kamu kurum ve kuruluşlarının önünde herkes ayrı fikirler ediyordu. Şimdi tek ses olduk. Tüm Türkiye’nin sesi olduk. Kamu kurumları önünde mesleki itibarımız arttı, temsilci olarak artık yalnız konfederasyon tanınır oldu.


Mevcut Konfederasyon yapısı ile birlikte derneklerin de lokal olarak sistem içinde yer almaya devam etmesinin faydaları nelerdir?

Dernekler, bölgesel problemlerini bağlı olduğu federasyonlara, federasyonlar da konfederasyona iletir. Dernekler olmazsa federasyonlar çöker, dolayısıyla Konfederasyon çöker. Dernek yapının temel taşıdır.

Konfederasyon yapısının optisyenlik mesleği üzerindeki etkileri nelerdir?

Konfederasyon optisyenlik mesleği üzerinde oynanan oyunlara izin vermemek için üyelerinden aldığı destekle çalışmalar yapmaktadır. Bakın şu anda 46 üniversitede Meslek Yüksek Okulu açılmış durumda, ortalama her sene 2500 meslektaşımız sahaya inecek.

Bunların istihdamı söz konusu, mezun kardeşlerimiz işsiz kalacağım diye endişe içinde. Bunları kamuda istihdam etmemiz gerekiyor. Gençler bize sitem ediyorlar: Biz bu arkadaşlarımızı kamuya yerleştirmek için, kadro açtırmak için elimizden ne gelirse yapıyoruz, yapacağız da. Onların işsiz kalması bizi üzer: Ayrıca üniversitelerin kontenjanlarının düşürülmesi için çaba gösteriyoruz.

Büyük ve yabancı sermayeli gözlük şirketlerinin optisyenlik müesseseleri açısından oluşturduğu tehditler nelerdir?

Büyük demeyelim de yabancı sermayeli gözlük şirketleri optisyenlik müesseseleri için tehdit olamaz. Biz biliyoruz ki 5193 Sayılı yasa var, 28886 Sayılı Yönetmelik var, 29001 Sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği var. Her firma kanun ve yönetmeliklere uyarak çalışmak zorunda, kanun ve yönetmelikleri delmeye çalışanların karşısında oluruz. Bunlarla rekabet yapmak için ortak alım kooperatifleri kurduk. Ege olsun, İstanbul olsun, Akdeniz olsun 3 kooperatif hızla büyümektedir. Göreceksiniz 2017 yılında kooperatifler optisyenlik müesseselerinin kurtarıcısı olacaktır.

Konfederasyonun misyon ve vizyonunu şimdiye kadar gerçekleştirilen çalışmalar üzerinden anlatabilir misiniz?

Bakın, geçen sene Konfederasyon güneş gözlüğü ile ilgili kamu spotu çekti. Kendi imkanları ile tüm televizyon kanallarında “Zorunlu” olarak yayınlanmasını sağladı ve hala da yayınlanıyor. T.C Sağlık Bakanlığı’ndan Kontak Lenslerle ilgili kamu spotu çekimi için izinler aldık. Bununla ilgili sağolsunlar Opak Lens sponsor oldu, çekimlere başlıyoruz. Ardından çocuk gözlükleri ile ilgili spot çekimi planlıyoruz. Amacımız, toplumun ve bireylerin göz sağlığını korumak üzere halkımızı bilinçlendirmektir.

Ayrıca Konfederasyonumuz T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol aşamasındadır, okullarda çocukların göz kontrolleri ile ilgili projemiz var, onu da bu sene hayata geçireceğiz.

Buradan gazetemiz aracılığı ile optik sektörüne ve okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?

Bana bu röportaj için fırsat verdiğinizden dolayı Optik Gazete’ye teşekkür ediyorum. Size şimdiye kadar neden röportaj teklif etmediğinizle ilgili biraz da sitem edeyim. İnşallah her 3 ayda bir bu röportajları yapmak dileğiyle selam ve sevgilerimle.....


Bizimle röportaj yapmayı kabul ettiğiniz ve zaman ayırıp, değerli görüşlerinizi paylaştığınız için Optik Gazete olarak biz de teşekkürlerimizi sunar ve duyduğumuz memnuniyeti bildirmek isteriz. Optik Gazete olarak, sizinle devamlı olarak röportaj yapmayı ve okuyucularımıza ulaştırmayı arzu ederiz.




İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.