Bebeklerde Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?

Bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur, genç anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan birisidir. Bebeklerde göz rengi ilk dönemlerde kalıcı değildir ve bir müddet sonra göz rengi tam olarak kalıcı rengini alır.

Bebeklerde Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?
31 Mart 2018 Cumartesi 11:51

Bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur, bebeğin asıl göz rengi nedir tüm ebeveynlerin merakla bekledikleri konulardan birisidir. Bebeklerin göz renginin kime çekeceği, bebeğin saçlarının kime benzeyeceği gibi genetik sorular hamilelik dönemi boyunca anne adayını heyecanlandırır. Bebeklerde göz rengi hamilelik döneminin 4.haftası ile birlikte gelişmeye başlar. Ama bu süreçte bebeğin göz rengi hakkında net bir bilgi edinmek zordur.Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur ve  göz rengi kalıcılığı hakkında çok daha detaylı bilgi almak için yazımıza devam etmelisiniz.

Bebeklerde Göz Rengi Nasıl Oluşur?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre bebeklerde göz  rengi oluşumu hamileliğin 4.haftası ile birlikte oluşmaya başlamaktadır. Bu dönemde göz rengi gözün ön kısmında yer alan kıvrımlı tabakanın pigment miktarına göre değişken renklere sahip olabilir. Ön tabakada yer alan pigment miktarı fazla ise göz rengi kahverengi, pigment az ise göz rengi yeşil, pigment hiç yok ise göz rengi mavi olur. Yapılan araştırmalar koyu renkli kişilerde pigment sayısının fazla olmasından dolayı göz renklerinin de koyu olduğunu ortaya koymuştur.  Bebeklerde göz rengi oluşumu da pigment sayısı ile orantılı bir biçimde gelişmektedir.

Hamilelikte Göz Rengi Ne Zaman Oluşur?

Bebeklerde göz rengi gebelik döneminin 4.haftası ile birlikte oluşmaya başlasa da göz renginin ne olduğu hakkında bilgi edinebilmek için doğum sonrasını beklemek gereklidir. Bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur öğrenebilmek için doğum sonrası genel olarak 6 aylık bir süre geçmesi beklenir. Gebelik döneminde bebeğin göz rengi hakkında herhangi bir tahminde bulunmak zordur.

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Rengi

Yeni doğan bir bebeğin göz rengi ilk zamanlar genellikle mavi, lacivert gibi renklere sahiptir. Bu renkler bebeğin göz rengi hakkında yanıltıcı bilgilere neden olabilir. Bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur, doğum sonrasında anne adaylarının merak içinde beklediği bir konudur. Bebekler ilk 4 aylık süre içinde görmezler ve bu dönemde belirli bir göz renkleri yoktur. Çünkü yeni doğan bebeklerin gözlerinde renk hücresi bulunmaz. Bu nedenle göze gelen ışığı direk yansıtır. Bu durum da bebeklerin gözlerinin mavi olarak görülmesine yol açar.

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Kalıcı Olur?

Bebeklerin göz rengi zaman içinde kalıcı rengini alır. Bunun için en az 6 aylık süreç gereklidir. Bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur sorusu için doğumdan sonraki 6 ile 12 aylık süreç işaret edilebilir. Bu dönemde bebeğin gelişim düzeyine bağlı olarak göz renkleri kalıcı halini alır. 

Yeni doğan mavi ya da yeşil gözlü bebeklerin göz renkleri zamanla genellikle kahverengiye dönüşür. Yeni doğduğunda gözleri siyah olan bebeklerin gözlerinde sonrasında herhangi bir değişim görülmez ve siyah olarak kalır.

Anne babanın göz renklerine göre bebeklerin göz renginin nasıl olacağı konusunda bazı genellemeler yapılabilir. İşte anne babanın göz rengine göre bebeklerde göz rengi tahminleri..

Bebeklerin Göz Renklerine Göre Genetik Yapısı

Yeşil-Kahverengi
Anne ve babanın gözleri yeşil-kahverengi ise bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %37,5 yeşil ve %12,5 mavi olabilir.

Mavi-Mavi
Hem annenin hem de babanın göz renklerinin mavi olması durumunda bebeklerin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Bu durumda bebeğin gözlerinin kahverengi olma ihtimali yoktur.

Kahverengi-Mavi
Kahverengi ve mavi gözlere sahip ebeveynlerin bebeklerinin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir, yeşil olma ihtimali yoktur.

Kahverengi-Kahverengi
Anne ve babanın gözlerinin kahverengi olması durumunda bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi,%6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.

Mavi-Yeşil
Mavi ve yeşil göz renkli  ebeveynlerde  bebeklerin göz rengi  % 50 ihtimalle mavi, %50 ihtimalle ise yeşil olur. Kahverengi olma ihtimali yoktur.

Yeşil-Yeşil
Yeşil renkli anne ve babanın bebeklerinin göz rengi ihtimalleri %75 oranında yeşil, %25 mavi olur. Kahverengi görülme olasılığı ise yalnızca %1 olur.

Kaynak: Bursahayat.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.