Banyo Kazalarında Yardım Çağıran 'Göz'

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu İlhan, banyo kazalarında yardım çağıran "Göz" isimli akıllı aydınlatma sistemi geliştirdi.

Banyo Kazalarında Yardım Çağıran 'Göz'
11 Ocak 2016 Pazartesi 16:23

 Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Salih Berk İlhan, banyoda yaşanabilecek kazaları algılayan ve yardım çağıran akıllı aydınlatma sistemi geliştirdi. İlhan, tasarımına "Göz" ismini verdi.

Endüstriyel tasarımlar üzerinde çalışmalar yapan ve insanların hayatlarını kolaylaştıracak araç ve gereçler geliştiren 25 yaşındaki İlhan, zeminin ıslak, kaygan, kapıların kilitli, kişilerin tek başlarına ve telefonlarından uzak oldukları banyoda yaşanabilecek kazalara karşı bir proje hazırladı.

"Tehlikeli bir mekan" olarak nitelendirdiği banyolar için akıllı aydınlatma sistemi üreten İlhan, "Göz" adını verdiği tasarımı AA muhabirine şöyle anlattı:

"Ürün, üstündeki çeşitli sensörler sayesinde banyodaki düşmeleri algılıyor ve ürünün mobil uygulaması üzerinden telefona kaydedilmiş aile üyeleri, yakınları ve acil servise haber vererek yardım çağırıyor. Göz, aynı zamanda yardım yoldayken de banyodaki kişi ile yardım için yola çıkan kişi arasında bir telefon bağlantısı kuruyor."

Sistemin, acil durumlar dışında ise modern ve sade bir aydınlatma cihazı olarak banyoyu aydınlattığını söyleyen İlhan, görünüş olarak rahatsız etmediğini ifade etti.

"Göz", uluslararası alanda finale taşıdı

Salih Berk İlhan, akıllı banyo aydınlatma sistemi "Göz" ile Amerika Endüstriyel Tasarımcılar Derneğince düzenlenen IDEA International Design Excellence Award yarışmasında finalist olma başarısını elde ettiğini söyledi.

Ürün patenti için başvuruda bulunan İlhan, özellikle yalnız yaşayanlar ve yaşlılar için son derece önemli olan sistemin üretime geçmesi için finansman desteği beklediğini belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı, trthaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.