Astigmat Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Kornea, gözün ön kısmında olan saydam tabakaya verilen isimdir. Korneadaki bazı hasarlar astigmata neden olmaktadır. Peki, Astigmat nedir? Astigmatın nedenleri, belirtileri ve tedavisi yazının içinde…

Astigmat Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
09 Temmuz 2018 Pazartesi 09:38

Uzun süreli okuma veya televizyon seyretme sonunda baş ağrısı, göz kürelerinde ağrı ve bulanık görüş gibi belirtilerle ortaya çıkan Astigmat hakkında merak edilenleri haberde bulabilirsiniz.
Astigmat Nedir?

Astigmat, göze gelen ışınların tek bir noktada kesişememesidir. Gözünüzün ön yüzeyinin (kornea) veya gözünüzün içindeki lensin uyumsuz eğrilere sahip olduğu durumlarda ortaya çıkar. Yuvarlak bir top gibi olmak yerine, yüzey yumurta şeklindedir. Bu, tüm mesafelerde bulanık görüşe neden olur.
Çoğu insanın bir dereceye kadar astigmatizması vardır. Hafif astigmatizm genellikle görüşü etkilemez veya tedavi gerektirmez. Astigmatizma sıklıkla miyop ve hipermetropi gibi diğer görme problemlerinde ortaya çıkar.
 
Astigmat Çeşitleri

Düzenli (Regüler) Astigmat: En sık görülen astigmat türüdür. Kornea veya lensin yapısından dolayı kaynaklanır. Gözlük veya lens kullanımı ile net görüş sağlanır.

Düzensiz (İrregüler) Astigmat: Korneadaki bir yaralanmanın sonucunda veya kristal lensin yapısındaki bir bozulma nedeniyle meydana gelen astigmattır. Düzensiz astigmatta gözün iki odak noktası 90 derecelik bir eğimde değildir. Bu tip astigmatlarda gözlük tedavisi yetersiz gelmektedir. Bu nedenle net görüşün sağlanması adına lens kullanımı önerilmektedir. Düzensiz astigmat tedavisinde yumuşak özellikte sert kontak lens kullanılmaktadır. Lens ve göz arasında gözyaşı tabakası oluşturarak kornea üzerindeki düzensizlikleri dengeler. Nadiren görülen bir astigmat türüdür.

Astigmatismus myopicus compositus : Her iki kırılma yönü miyoptur.

Astigmatismus myopicus simplexs: Bir kırılma yönü miyop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.

Astigmatismus mixtus: Bir kırılma noktası miyop iken diğeri hipermetroptur.

Astigmatismus mixtus symmetricus: Miyop ve hipermetrop olmak üzere iki odak noktasına sahip olan bu astigmat türünde miyop ve hipermetrobun dereceleri biribirine eşittir.

Astigmatismus hyperopicus simplex: Bir kırılma değeri hipermetrop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.

Astigmatismus hyperopicus compositus: Her iki kırılma yönü de hipermetrop olan astigmat türüdür.

Astigmatın Nedenleri

Astigmatizmanın spesifik nedeni bilinmemektedir. Bu kalıtsal olabilir ve genellikle doğumdan gelir. Zamanla azalabilir veya artabilir.
 
Astigmat Belirtileri

Astigmatizmanın belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

– Bulanık veya bozuk görme
– Gözlerde rahatsızlık ve ağrı
– Baş ağrısı
– Gece görmede güçlük
– Şaşılık

Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, göz doktoruna görünmeniz gereklidir. Gözlük veya kontak lens kullanıyorsanız ve hala bu sorunlar varsa, yeni bir reçete gerekebilir.
 
Astigmat Tedavisi

Astigmat gözlük, kontak lens veya ameliyatla düzeltilebilir. Bireysel yaşam tarzları astigmatizmin tedavi şeklini etkiler.
 
Gözlükler

Astigmatı düzeltmenin en basit ve en güvenli yoludur. Göz doktorunuz mümkün olduğunca net bir şekilde görmenize yardımcı olacak uygun lensleri reçete edecektir.
 
Kontak Lensler

Göze giren ışık ışınları için ilk kırılma yüzeyi haline gelerek daha hassas bir kırılma veya odaklanma sağlar. Çoğu durumda, kontak lensler daha net görüş, daha geniş bir görüş alanı ve daha fazla konfor sağlar. Uygun şekilde takılır ve kullanılırsa güvenli ve etkili bir seçenektir. Ancak, kontak lensler herkes için uygun değildir. Bunu göz doktorunuzla konuşarak karar verin.
 
Refraksiyon Cerrahisi

Kornea şeklini kalıcı olarak değiştirmeyi amaçlamaktadır. Göz şeklindeki bu değişiklik, iyileştirilmiş görüş için ışık ışınlarının retina üzerine tam olarak odaklanmasını sağlayarak gözün odaklanma gücünün geri kazanılmasını sağlar. Göz doktorunuz, ameliyatın sizin için bir seçenek olup olmadığına karar vermenizde yardımcı olabilir.
 
Kaynak: Sözcü Gazetesi
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.