Artık Doğacak Çocuğunuzun Göz Rengini Seçebileceksiniz!

Birçok kişi, bebeklerin göz rengini belirleyen olasılıkların hesaplandığı biyoloji derslerine girmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte, bu hesaplar artık geçmişte kalıyor.

Artık Doğacak Çocuğunuzun Göz Rengini Seçebileceksiniz!
06 Ekim 2018 Cumartesi 10:45

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir doğum kliniği, bazı modern genetik izleme tekniklerini kullanarak anne ve babaların doğacak çocuklarının göz rengini seçmesine olanak veriyor.

Göz Rengini Ebeveynlerin İsteğine Göre Seçebiliyorlar
 
Wall Street Journal’da yayınlanan bir habere göre; Fertility Institutes isimli bir klinik, genetik hastalıkların tespiti için embriyoları test etmekte kullanılan teknolojiyi göz rengi tespit etmek için kullanıyor. Bu yöntemle birlikte ebeveynlerin istedikleri, tercih ettikleri göz rengine sahip olma ihtimali en yüksek embriyolar seçilebiliyor.

Yöntem, mevcut kalıtsal sınırların ötesine geçemiyor. Örneğin anne ve babada çekinik durumda da olsa ailelerinden aldıkları renkli göz geni bulunmuyorsa bu yöntem sihirli bir şekilde çocuğun göz rengini değiştiremiyor. Ancak çiftin 6’da 1 oranda da olsa nadir göz rengi şansı varsa, ailenin istediği bir embriyoya denk gelene kadar test devam ettirilebiliyor.

Embriyo Seçimi Etik Açıdan Sorunlu Bir Uygulama mı?

Henüz doğmamış bir çocuğu göz rengine göre tercih etmek veya etmemek etik açıdan hassas bir konu. Bunun devamında diğer öjenik (insan nüfusunun genetik kalitesinin iyileştirilmesini hedefleyen) uygulamaların önü açılabilir.

Bugün bir klinik çocuğun göz rengini seçmeye olanak tanırken; yarın embriyoların saç rengi, boy, zeka ve diğer özelliklere göre seçilmesinin önü açılabilir.

Bebeklerin adeta tasarlanmasına ilişkin bu uygulamalar hakkında toplumun karar vermesinin tartışmalı bir süreç olacağı düşünülüyor.

Kaynak: Gıda Hattı
 


Etiketler; #göz #göz rengi

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.