Aman Gözleriniz Yanmasın!

Yaz mevsimi göz hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bursa Göz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Sezin Aykaç, yaz mevsimi ve göz hastalıklarını anlattı.

Aman Gözleriniz Yanmasın!
21 Haziran 2018 Perşembe 10:06

Yazın özellikle alerjik göz hastalıklarında bir artış izlenilir. Ayrıca konjunktivit, göz nezlesi bu aylarda daha sık görülür. Bunun yanında katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumunda da güneş ışığı etkilidir. Halk arasında gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen göz yüzeyinde kabarık kızarık kitleler de güneşle beraber büyür.

Yazın görülen göz infeksiyonları genelde bu mevsimde görülen kuru, sıcak, tozlu, polenli havalardan veya havuzlardan bulaşır. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bunun için kuru, tozlu, polenli ortamlardan uzak durmak ve serinlemek için girilen havuzlarda hijyene dikkat etmek ve alerjenlerden korunmak gerekir.

Alerjik konjuntivit bu aylarda artar çünkü güneş ve tozlu, polenli ortam buna uygun bir zemin oluşturur. Bu nedenle alerjik kişiler bu tür ortamlardan mutlaka uzak durmalıdırlar.

“Ultraviyolenin zararlı etkilerinden korunmak için öncelikle güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamak gerekir. Ayrıca Ultraviyole filtreli güneş gözlükleri de bu korunma için çok önemlidir” dedi.

Op. Dr. Sezin Aykaç bilinçsizce kullanılan güneş gözlükleri için de uyarılarda bulundu; Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle %100 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır. Bunun yanında numarasız normal güneş gözlüklerinin camları astigmatlı veya istenmeyen göz numaraları içermemelidir.

Havuzlara girerken özellikle gözümüzü klordan ve mikroplardan korunmak için yüzücü gözlüklerinden takmak oldukça faydalıdır.

Kontak lens kullananlar güneş gözlüğünü takabilirler ve faydalıdır. Kontak lens kullananlar bu aylarda lens temizliğine dikkat etmeli ve havuzdan bulaşacak mikroplara karşı çok dikkatli olmalıdırlar. Gözde kontakt lens ile denize ve havuza girmek doğru değildir.

Kuru göz hastalığının kaynaklandığı sebebe göre gözyaşı ihtiyacı yazın artabilir. Kuru göz hastaları direkt güneş ışığına maruz kalmamaya çalışmalı, güneş gözlüğü takmalı ve yapay gözyaşı damlalarının kullanım sıklığını arttırmalıdırlar.

Güneş ışınları gözde katarakt ve sarı nokta hastalığı oluşumda direkt etkilidirler. Göze gelen yoğun güneş ışını fotooksidatif stres denilen bir tahribatla göz merceğimizin ve en keskin görmeden sorumlu gözün arkasındaki görme merkezi sarı noktanın yapısını bozup görmeyi direkt kötü yönde etkiler.

Çocuklarda güneşin zararlı etkilerinden korunmak için %100 uv filtreli katiteli, güneş gözlüğü takmalıdır. Ayrıca ebeveynler de çocukları güneş ışığının dik geldiği saatlerde dışarı çıkarmamalıdırlar. Özellikle tatile çıkmadan önce mutlaka bir göz muayenesi yaptırmak, göz sağlığınız için faydalı olacaktır.

Kaynak: Bursa Göz
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.