‘Akıllı Gözlük’ İhlal Tanımıyor

Sürücülerin korkulu rüyası akıllı gözlükler...

‘Akıllı Gözlük’ İhlal Tanımıyor
26 Aralık 2015 Cumartesi 12:53

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSBAK mühendisleri tarafından geliştirilerek hayata geçirilen mobil EDS sistemi sayesinde kural ihlali yapan sürücülere göz açtırılmıyor. Görüntü işleme teknolojisi ve gelişmiş radarlar bulunan 11 EDS’li araç Sabah 07.00’den akşam 19’00’a kadar İstanbul cadde ve sokaklarında parklama, duraklama, emniyet şeridi ve hız ihlali yapan sürücüleri yerinde tespit ediyor. Sadece 1 ayda 17 bin ihlalin tespit edildiği şehirde mobil araçların ulaşamadığı noktalarda ‘akıllı gözlük’ devreye giriyor.

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’yle koordineli olarak çalışan sistem sayesinde 18 Kasım-21 Aralık arasında Mobil EDS tarafından toplam 17 bin 71 kural ihlali yerinde tespit edildi. Bu ihlallerin 6 bin 249’unu duraklama, 5 bin 998’ini refüj başı (ofset), 4 bin 824’ünü de park ihlalleri oluşturuyor.

4 kamera bulunuyor

Mobil EDS bulunan İBB’ye ait araçların üzerinde 4 kamera bulunuyor. Araçta bir sürücü ile sistem operatörü görev yapıyor. Çekilen görüntüler araç içindeki bilgisayara, ardından da İBB Trafik Müdürlüğü Kontrol Merkezi’ne iletiliyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ndeki ekipler ise ihlal tespit ettikleri görüntüleri belgeleyerek, ceza tutanağı hazırlayıp sürücülere gönderiyor. Mobil EDS araçlarının çevresel etkiler nedeniyle ulaşamadığı noktalarda ise ‘akıllı gözlük kamerası’ devreye giriyor. Trafik denetimine çıkan operatörler trafik ihlali yapan araçları gözlerine taktıkları “akıllı gözlük” teknolojisi ile kayda alarak merkeze iletiyor.

Anında kayıtta

Trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde artırılan denetimleri gerçekleştiren yetkililer, İstanbul trafiğinde yeni bir dönem başladığını belirterek, “Genel olarak denetim yapılan güzergâhları kullanan vatandaşlarımızdan olumlu tepkiler alıyoruz. Denetimler için alternatif güzergâh önerileri tarafımıza iletiliyor, akıllı gözlüğü gönüllü olarak kullanmak isteyenler oluyor. Teknolojilerin yerli olmasından dolayı da övgü alıyoruz” diyor.

Parklama ve duraklama ihlalinin yanı sıra E-5 Halıcıoğlu-Mecidiyeköy istikametinde hız sınırını aşan sürücüler araç içindeki radar ile anında kayda alınıyor. Aracımızın giremediği noktalarda ise akıllı gözlük devreye giriyor ve operatör araçtan inerek gözüne taktığı akıllı gözlükle park yasağına uymayan araçların plakalarını kaydediyor. Adeta bilim kurgu filmlerindeki karakterleri andıran operatör, kısa sürede yoldan gelip geçenlerin ilgi odağı oluyor.

Trafik denetimine çıkan operatörler trafik ihlali yapan araçları gözlerine taktıkları ‘akıllı gözlük’ teknolojisi ile kayda alarak merkeze iletiyor.

Taralı alan izlenecek

İBB mühendisleri, kavşaklarda meydana gelen trafik sıkışıklığının önüne geçmek için ‘Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi’ni hayata geçirdi. Yeni sistem ile kavşaklarda sarı renklerle boyanmış taralı alanlar sabit ve hareketli kameralarla izlenecek. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde kavşak ihlal yapan araçlar kayıt altına alınarak sürücüsüne para cezası kesilecek. Sistem, ihlal tespiti algıladığında ihlali gerçekleştiren aracın belirlenen süreden önce nerede olduğunu gösteren fotoğrafını kaydedecek. Sisteme göre sürücüler yoğunluğa göre hareket edecek.

Kaynak: hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.